Logo Realitatea.md

Membrii CSM îi invită pe Dodon, Greceanîi și Chicu la discuții, iar pe Nagacevschi îl roagă să vină la ședințele plenare

06 Decembrie 2019, 11:50 // Societate

Dorel Musteață, președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, a explicat că activitatea CSM este blocată din cauza neprezentării la ședințe a unor membri de drept și a unor membri din partea Parlamentului. „Problema nu este în sistemul judecătoresc, ci în puterea executivă și cea legislativă”, a declarat Musteață. 

Din cauza lipsei de cvorum rămân blocate mai multe subiecte cum ar fi suspendarea unor judecători din funcție, anularea suspendărilor, bugetul instanțelor, transferul de la un sediu la altul sau chiar demisii.

În cadrul unui briefing de presă membrii CSM au făcut apel către Parlament să desemneze noi membri ai CSM aleși în cadrul plenului, iar premierului Chicu i-a solicitat să asigure prezența ministrului justiției, Fadei Nagacevschi, la ședinețe CSM.

Ministrul Justiției o invitat anterior membrii CSM la minister pe 15 decembrie pentru a discuta problemele din sistemul judecătoresc, dar invitația acestuia a fost refuzată.

CSM mulțumește pentru invitație, însă ținând cont de principiul separării puterii în stat, considerăm că problemele vor fi discutate la CSM și nu la Ministerul Justiției, de altfel s-ar crea dubii privind ingerința sistemului judecatoresc”, a declarat Dorel Musteață.

Totodată, Dorel Musteață l-a rugat pe Fadei Nagacevschi să fie prezent la ședința plenului CSM care va avea loc pe 10 decembrie. Iar pentru a discuta problemele din sistemul judecătoresc, CSM îi invită pe Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și Ion Chicu.

Citeste tot despre: CSM, discuții, musteață, nagacevschi
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3163 0.0000%
USD USD 17.9679 0.0000%
RUB RUB 0.2326 0.0000%
RON RON 4.3341 0.0000%
UAH UAH 0.6437 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile