Logo Realitatea.md

Mesajul americanilor: Partidele trebuie să găsească un consens prin dialog

10 Iunie 2019, 07:40 // Politica

Statele Unite ale Americii (SUA) îndeamnă partidele din Republica Moldova să manifeste reținere și să se găsească un consens privind viitorul politic prin dialog.

„Alegerile parlamentare din 24 februarie au fost competitive, la care au fost respectate drepturile fundamentale. Voința poporului moldovenesc exprimată în acele alegeri trebuie respectată fără amestec.

Asigurarea unui viitor prosper și democratic pentru Moldova și cetățenii săi este un obiectiv comun pe care Statele Unite vor continua să îl sprijine”, este mesajul SUA.

Amintim că PSRM și Blocul ACUM au semnat un acord temporar prin care s-au angajat să numească în calitate de speaker al Parlamentului pe socialista Zinaida Greceanîi și în calitate de prim-ministră pe Maia Sandu. Totodată, s-au înțeles să voteze un pachet de legi, dar și să demisioneze funcționari, cum ar fi directorul CNA și directorul SIS.
 
PDM a calificat înțelegerea drept uzurparea puterii de stat, făcând referire la Curtea Constituțională - instanța supremă - care a declarat decretele privind numirea speakerului și prim-ministrei drept neconstituționale. Magistrații constituționali au motivat că termenul-limită de formare a Guvernului a fost 7 iunie 2019.

CITEȘTE ȘI:

UE a luat act de situația de la Chișinău și îndeamnă la calm, și dialog pentru depășirea crizei politice

Ucraina, despre RM: Este importantă prevenirea intervenției externe, care vizează implementarea scenariului rus de federalizare a țării

NATO îndeamnă forțele politice la dialog: Rămânem pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova

Citeste tot despre: departamentul SUA, dialog, SUA
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5269 -0.8762%
USD USD 17.7138 -0.2607%
RUB RUB 0.2759 -0.1809%
RON RON 4.1228 -0.8942%
UAH UAH 0.7143 -0.2374%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile