Logo Realitatea.md

Metodă de combatere a corupției în Ucraina. Zece deputaţi ai partidului proprezidenţial obligați să treacă testul poligraf

24 Octombrie 2019, 12:26 // În lume

Zece deputaţi ai partidului proprezidenţial „Slujitorii poporului” urmează să treacă testul cu detectorul de minciuni pe fondul unor acuzaţii de corupţie, a anunţat miercuri această formaţiune, care deţine majoritatea în Rada Supremă (parlamentul unicameral), scrie Agerpres.

Foto Simbol

„Vom trece toţi testul cu detectorul de minciuni”, a declarat presei şeful grupului parlamentar al partidului ”Slujitorul poporului”, David Arahamia.

Preşedintele Volodimir Zelenski, un fost actor novice în politică, care a câştigat alegerile prezidenţiale în special cu promisiunea de a eradica corupţia, a cerut anterior deputaţilor implicaţi în examinarea unui proiect de lege anticorupţie să treacă testul cu poligraful. Aceştia au fost acuzaţi că au acceptat mită pentru a face să eşueze în comisie examinarea unui proiect de lege legat de piaţa profitabilă a intermediarilor imobiliari., „Dacă acest test stabileşte cu cea mai mică probabilitate că deputaţii au primit bani pentru votul lor, organismele anticorupţie se vor ocupa de ei”, a avertizat preşedintele într-o postare miercuri pe Facebook.

În cursul serii, un prim parlamentar, Oleksandr Dubinski, a difuzat în direct pe internet examinarea sa cu detectorul de minciuni.

„Aţi votat personal împotriva acestui proiect de lege în schimbul primirii de mită?”, l-a întrebat un bărbat prezentat ca expert în astfel de proceduri. Vi s-a promis că veţi fi răsplătit pentru un vot împotriva acestui proiect de lege?”, a continuat acesta în timp ce deputatul a răspuns negativ.

În ultimul său raport publicat în ianuarie cu privire la indicele de percepţie a corupţiei în 2018, organizaţia neguvernamentală Transparency International a clasat Ucraina pe locul 120 din 180 incluse în clasament. Totuşi, situaţia sa este mai bună decât cea a Rusiei, care s-a clasat pe locul 138, dar şi faţă de cea din anii precedenţi când Ucraina ocupase locul 142 în 2014. Cu toate acestea, la acest capitol, Ucraina rămâne cu mult în urma ţărilor Uniunii Europene, la care doreşte să adere într-o zi.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.3029%
USD USD 17.3920 -0.6058%
RUB RUB 0.2515 -1.3339%
RON RON 4.0272 -0.1908%
UAH UAH 0.6518 -0.1991%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile