Logo Realitatea.md

Mexic: O caravană de 1.200 de migranţi din America Centrală, blocați la frontiera cu Guatemala

06 Iunie 2019, 09:35 // În lume

Forţele de securitate mexicane au reţinut miercuri 420 de migranţi, blocând avansarea unei caravane de circa 1.200 de migranţi fără documente de călătorie care intraseră pe teritoriul ţării venind din Guatemala, cu intenţia de a ajunge în Statele Unite.

Intervenţia forţelor de securitate a avut loc în timp ce reprezentanţi ai guvernului mexican discutau la Washington cu responsabili americani pentru a încerca să evite impunerea de taxe vamale punitive.

Preşedintele american Donald Trump ameninţă că SUA vor taxa toate bunurile provenite din Mexic dacă acesta nu va face suficiente eforturi pentru a bloca migraţia ilegală care îi tranzitează teritoriul în direcţia Statelor Unite.

O caravană de circa 1.200 de migranţi din America Centrală, mai ales din Honduras, a intrat miercuri în Mexic pe la frontiera cu Guatemala. Lor li s-au alăturat migranţi care se aflau de la sfârşitul săptămânii trecute la Ciudad Hidalgo (Mexic).

La 12 km de frontieră, caravana a fost blocată de forţele de securitate. Peste o sută de poliţişti şi militari au fost desfăşuraţi pe şosea pentru a împiedica deplasarea migranţilor.

Forţele de securitate, echipate cu scuturi, au blocat avansarea caravanei, ceea ce a provocat proteste ale migranţilor şi momente de tensiune. Au avut loc busculade, iar unii migranţi au reuşit să fugă.

Din ţările Americi Centrale continuă să plece migranţi în direcţia Statelor Unite, în pofida intervenţiilor poliţiei mexicane şi a ameninţărilor lui Trump.

Acesta a anunţat pe 30 mai că SUA vor impune din 10 iunie taxe vamale de 5% pe toate bunurile provenite din Mexic atât timp cât vor continua să sosească migranţi clandestini pe la frontiera mexicană. Taxele vamale ar putea creşte la 10% de la 1 iulie şi apoi cu câte 5 puncte procentuale în fiecare lună până la limita de 25% în octombrie.

Şeful diplomaţiei mexicane, Marcelo Ebrard, a discutat miercuri acest subiect la Washington cu vicepreşedintele american Mike Pence şi cu secretarul de stat Mike Pompeo.

Aflat în turneu în Europa, preşedintele Trump a declarat că au fost realizate progrese, dar că acestea sunt insuficiente.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5200 0.0000%
USD USD 17.6396 0.0000%
RUB RUB 0.2751 0.0000%
RON RON 4.1166 0.0000%
UAH UAH 0.7178 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile