Logo Realitatea.md

Michalko, despre restabilirea judecătorilor din dosarul „Laundromat”: „Un eșec foarte mare”

30 Octombrie 2020, 09:44 // Societate

Restabilirea în funcție a cinci din cei 13 judecători, care au scăpat de urmărire penală în dosarul „Laundromat”, este un eșec foarte mare al Republicii Moldova din punct de vedere al angajamentelor de a reforma justiția. Este declarația șefului Delegației Uniunii Europene, Peter Michalko, și a fost făcută în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

„Din păcate, multe fenomene negative din trecut nu au dispărut, nu au fost rezolvate și rămân sau reapar chiar. Există momente de îngrijorare. „Laundromatul” a fost un scandal foarte mare, o crimă mai mare chiar și decât jaful miliardului. Acum acești judecători au fost scoși de sub urmărire penală și reinstalați în funcție. Asta înseamnă că nimeni, după 6 ani de la descoperirea crimei, nu este pedepsit pentru asta. Nu a fost pronunțată nicio sentință și acesta este un eșec foarte mare din punct de vedere al angajamentelor RM privind justiția în fața partenerilor internaționali. Este un semnal foarte negativ pentru societate și justiție. Subminează foarte mult încrederea pe care cetățenii pot s-o aibă în justiție”, a declarat Peter Michalko.

Amintim că judecătorii au cerut reîncadrarea în funcție după ce pe 30 septembrie curent, Procuratura Anticorupție i-a scos de sub urmărire penală și le-a retras acuzațiile de spălare de bani în dosarul ”spălătoriei rusești”. Procurorii și-au motivat ordonanța prin faptul că deciziile emise de ei nu au fost contestate în instanța ierarhic superioară.

La acest subiect:

Ministrul Justiției încearcă să calmeze spiritele: „Judecătorii lipsiți de integritate vor fi eliminați din sistem”

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2242 0.1515%
USD USD 17.4569 0.0275%
RUB RUB 0.2319 -1.9036%
RON RON 4.3540 0.1472%
UAH UAH 0.6202 0.5675%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile