Logo Realitatea.md

Mihăeș, Dron, Tarlev și Pavlicenco ratează cursa prezidențială. În buletinul de vot se vor regăsi 12 candidați

06 Octombrie 2016, 15:23 // Politica
// Autor:  
Maxim Pulber

Patru pretendenți la funcția de președinte pentru alegerile din 30 octombrie au ratat înregistrarea în cursa electorală. Este vorba despre Ion Dron, Roman Mihăeș, Vasile Tarlev și Vitalia Pavlicenco. Totodată, candidatul partidului „Dreapta”, Ana Guțu, dar și independenții Valeriu Ghilețchi, Maia Laguta și Silvia Radu au fost înregistrați în cursa electorală. Astfel, la etapa actuală, în buletinul de vot se vor regăsi 12 candidați.

Potrivit membrului CEC, Vladimir Șarban, care a prezentat raportul cu privire la semnăturile depuse de Ion Dron, acesta a depus la CEC 630 de liste de subscripție cu 17.017 semnături din 18 unități teritorial-administrative de nivelul doi. „Au fost examinate aleatoriu listele din 7 unități teritorial-administrative de nivelul doi și s-a constatat că o parte din semnături sunt nule și neavenite, ceea ce duce la necompletarea cerințelor și respingerea cererii de înregistrare a domnului Ion Dron în calitate de candidat independent”, a spus Șarban.

În cazul lui Roman Mihăeș, raportorul Vasile Gafton a precizat că cerințele minime stabilite de lege nu au fost întrunite. Astfel a propus respingerea înregistrării acestuia. Anterior luării deciziei, Roman Mihăeș a prevenit că din informațiile pe care le are, „astăzi vor fi surprize mari la CEC”. „Cel puțin în ceea ce mă privește, mă aștept la o surpriză foarte mare. Sper că fiecare cetățean care a semnat pentru mine, semnătura lui să fie luată în calcul. Cred că se pun bazele ca aceste alegeri să nu fie validate”, spunea atunci Mihăeș.

Potrivit raportorului Sergiu Gurduza, în cazul lui Vasile Tarlev s-a atestat o diferență între numărul total de semnături anunțate și cele prezentate. Cu toate acestea, din numărul total de 15.393 de semnături prezentate din 26 de unități teritorial-administrative de nivelul doi, doar în 17 unități au fost respectate criteriile stabilite. Astfel, pentru că nu a întrunit numărul ce cel puțin 600 semnături în cel puțin jumătate din unitățile-teritoriale de nivelul doi, a fost propusă respingerea înregistrării candidaturii. Membrii Comisiei au votat.

Același lucru s-a întâmplat și în cazul Vitaliei Pavlicenco. Asta deoarece, potrivit membrului CEC Iurie Ciocan, la examinarea dosarului prezentat de grupul de inițiativă al acesteia la CEC, din numărul total de 15.196 semnături prezentate, doar în 14 unități teritorial-administrative de nivelul doi au fost întrunite condițiile necesare.

Astfel, dacă acești opt candidați vor fi înregistrați, buletinul de vot va arăta în felul următor:

 1. Marian Lupu - desemnat de către Partidul Democrat din Moldova;
 2. Mihai Ghimpu - desemnat de către Partidul Liberal;
 3. Iurie Leancă - desemnat de către Partidul Popular European din Moldova;
 4. Andrei Năstase - desemnat de către Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”;
 5. Inna Popenco - desemnată de către Mișcarea Social-Politică „Ravnopravie”;
 6. Dumitru Ciubașenco - desemnat de către „Partidul Nostru”;
 7. Maia Sandu - desemnată de către Partidul Acțiune și Solidaritate;
 8. Igor Dodon - desemnat de către Partidul Socialiștilor din Republica Moldova;
 9. Silvia Radu - candidată independentă;
 10. Maia Laguta - candidată independentă;
 11. Ana Guțu - desemnată de către Partidul Politic „Dreapta”;
 12. Valeriu Ghilețchi - candidat independent.

Realitatea.md amintește că în ultima zi de depunere a semnăturilor la Comisia Electorală Centrală, la CEC au depus actele următorii opt pretendenți:

(click pe numele fiecărui candidat pentru a urmări transmisiunea video cu depunerea actelor de către fiecare candidat)

Urmăriți aici ședința de azi a Comisiei Electorale Centrale:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6051 1.0525%
USD USD 17.6122 -0.0879%
RUB RUB 0.2495 0.3620%
RON RON 4.0465 1.0110%
UAH UAH 0.6557 0.0305%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile