Logo Realitatea.md

Mihai Poalelungi, despre reforma justiţiei: „Ne mişcăm foarte încet, iar vina o poartă judecătorii”

13 Martie 2015, 12:11 // Societate

Aşteptările cetăţenilor vizavi de justiţie sunt mult mai mari, iar investiţiile realizate în eficienţa acesteia sunt evidente. Însă, pe lângă obiective ambiţioase propuse, în schimbul mijloacelor acordate, trebuie să oferim şi rezultate concrete. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, la Adunarea Generală a Judecătorilor.  

Foto: realitatea.md

Preşedintele CSJ este de părere că principalul indicator de rezultat al oricăror reforme în sectorul justiţiei îl constituie încrederea cetăţeanului în actul de justiţie. Potrivit lui, timp de mai mulţi ani, anume calitatea actului de justiţie şi contradicţiile din jurisprudenţă au reprezentat principalele critici la adresa sistemului judecătoresc.

„Majoritatea absolută a judecătorilor sunt profesionişti, oameni oneşti, însă avem o parte care nu îşi indeplinesc oblgiaţiunele la nivelul dorit, ceea ce cauzează probleme. Ne mişcăm foarte încet, de aceea avem ce avem”, a spus Mihai Poalelungi.

Totodată, preşedintele CSJ a menţionat faptul că lipsa profesionalismului şi corupţia prejudiciază întreg corpul de magistraţi şi pun în pericol activitatea normală a unei puteri în stat.

„Pentru realizarea scopurilor propuse şi aşteptărilor societăţii rămân a fi atitudinea fiecăruia din noi faţă de lucrul efectuat şi responsabilizarea întregului sistem judecătoresc”, a adăugat Mihai Poalelungi.

Amintim că astăzi, magistraţii s-au întrunit în cadrul Adunării generale a Judecătorilor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6051 1.0525%
USD USD 17.6122 -0.0879%
RUB RUB 0.2495 0.3620%
RON RON 4.0465 1.0110%
UAH UAH 0.6557 0.0305%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile