Logo Realitatea.md

Mihai Popșoi: „Când e vorba de problema transnistreană și prezența militarilor ruși în regiune, Igor Dodon se face că plouă”

13 Iulie 2020, 14:04 // Politica

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, Mihai Popșoi și Oazu Nantoi, au susținut o conferință de presă cu tema „Situația din stânga Nistrului și cedările unilaterale ale Guvernului Chicu-Dodon”.

Potrivit deputatului Mihai Popșoi, cu cât mai mult se va apropia data alegerilor, tensiunile din stânga Nistrului pot crește, pentru a fi utilizate în scopuri electorale de către guvernarea actuală.

„Dodon vorbește des despre suveranitate, independență, despre faptul că dumnealui ar fi garantul constituției. Dar când vine vorba de prezența militarilor ruși în Transnistria, președintele Dodon ia apă în gură, bagă capul în nisip și se face că plouă. Câteva zile în urmă, ambasadorul rus a spus că armata rusă nu are de gând să se retragă din Transnistria, iar Dodon tace și înghite. Krasnoselski a instalat 37 de posturi peste Nistru sub pretextul covidului, care vor rămâne probabil și care deja împiedică circulația cetățenilor între maluri. Dodon tace și înghite pentru că este dependent atât de Rusia, cât și de Tiraspol, pentru că acolo îi sunt voturile”, a declarat Mihai Popșoi.

Vicepreședintele PAS a mai adăugat că s-a ajuns să se cedeze până și teritoriul. „Acele sate chinuite din Dubăsare pe care Dodon este gata să le cedeze doar pentru a obține niște beneficii personale, pentru ca Krasnoselski și alții să-i asigure voturile necesare în alegeri”, a spus deputatul.

Mihai Popșoi a amintit că începând cu 1 iulie, RM obține 100% de energie electrică de care are nevoie de la Cuciurgan.

„Deci contribuabilii din RM subsidiază regimul de la Tiraspol. Volumul cel mai mare de valută străină, Transnistria îl primește din Republica Moldova pentru energie electrică, iar ei nu plătesc pentru gazul consumat și datoria se adună pe spatele Moldovagaz”, spune deputatul.

Oazu Nantoi a menționat în cadrul conferinței de presă că timp de patru ani Dodon nu a făcut nimic pentru consolidarea societății în jurul ideii de reîntregire a Moldovei și lichidării prezenței militare ilegale a Federației Ruse.

„Igor Dodon, și PSRM-ul lui de buzunar, deschis promovează ideea anticonstituțională de federalizare a RM în conformitate cu scenariul „Kozak-2”. Igor Dodon a fost primul Președinte al RM, care, la 12 decembrie 2016, s-a grăbit să-l felicite pe Vadim Krasnoseliskii cu victoria în alegerile ilegale din Transnistria. Și unde am ajuns noi, cetățenii RM, după aproape patru ani de la acea felicitare, adresată de Dodon – creatura lui Plahotniuc și marioneta lui Putin la Chișinău, lui Vadim Krasnoseliskii, marionetei „SHERIFF”-lui și Putin de la Tiraspol?”, a declarat deputatul PAS, Oazu Nantoi.
 
Potrivit deputaților, pentru soluționarea acestui conflict, trebuie să existe o politică de stat cu pași clari de soluționare, cu negocieri care să aibă la temelie interesul național al RM, dar nu interesele personale ale unui trădător.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.3852%
USD USD 16.7700 0.6331%
RUB RUB 0.2176 -0.9558%
RON RON 4.0054 -0.6917%
UAH UAH 0.5935 0.4060%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile