Logo Realitatea.md

Mii de euro „pe lângă casă”! Despre schema de la Ambasada RM la București. MAEIE zice de un bănuit, CNA de „mai mulți”

23 Octombrie 2020, 11:30 // Societate
CNA investighează o schemă de corupție la Ambasada Republicii Moldova al București. Potrivit unui comunicat de presă al Centrului, mai mulți foști angajați ai Consulatului sunt cercetați penal pentru abuz în serviciu”. În fapt, ar fi perceput taxe de la cetățeni pe care nu le-ar fi introdus în registrele contabile ale misiunii. Este vorba despre plățile pentru adeverințele, eliberate de Consulat, care urmau a fi prezentate pentru schimbarea permiselor de conducere moldovenești în românești.
Datele anchetei arată că taxa oficială pentru eliberarea unei adeverințe este de 35 de euro. Sumele pentru unele nu ar fi fost reflectate în contabilitatea misiunii. Estimativ, ar fi vorba despre o suma de peste 30 000 de euro care nu ar fi fost încasată de Consulat, banii fiind însușiți de persoanele responsabile de eliberarea acestor acte.
 
Informația despre pretinsa schemă a ajuns la CNA în septembrie 2020, ulterior fiind inițiată o urmărire pentru verificarea acesteia. La data de 22 octombrie, doi ofițeri ai CNA s-au deplasat la Ambasada Republicii Moldova la București pentru a desfășura audieri și pentru a ridica acte de evidență în scopul investigării informației”, spun cei de la CNA.
 
Investigațiile continuă în acest caz, iar cu detalii CNA va reveni, dupa analizarea tuturor probelor și circumstantelor faptei. Până atunci, orice persoana se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile.
 
În același timp, este de menționat că Ministerul de Externe (MAEIE) susține că „acțiuni de urmărire penală de la Secția consulară a Ambasadei Republicii Moldova la București sunt în cadrul unei cauze pornite pe numele unui singur fost angajat al ambasadei”.
 
Procuratura Anticorupție conduce urmarirea penală.
Citeste tot despre: BUcuresti, cna
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5541 0.2228%
USD USD 17.2383 0.0546%
RUB RUB 0.2261 -0.7898%
RON RON 4.2182 0.2329%
UAH UAH 0.6047 -0.1651%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile