Logo Realitatea.md

Mii de turiști și zeci de jurnaliști, prezenți și în acest an la Ziua Națională a Vinului. Primele impresii ale acestora

06 Octombrie 2019, 18:31 // Actualitate

Mii de turiști și zeci de jurnaliști au luat, și în acest an, „cu asalt” centrul Chișinăului pentru a participa, reflecta și, desigur „savura” Ziua Națională a Vinului - unica sărbătoare națională dedicată vinului în lume. Fiind la cea de-a 18-a aniversare, „majoratul” festivalului a convins mulți oaspeți de peste hotare să viziteze țara noastră anume în această toamnă. Printre ei sunt și 83 de jurnaliști care reprezintă mass-media din 14 state: Belgia, Franta, Austria, Finlanda, SUA, România, Ucraina, Rusia, China, Cehia, Italia, Polonia, Coreea, Japonia.

Este a doua zi în care turiștii și jurnaliștii străini au împânzit Piața Marii Adunări Naționale, scuarul Catedralei „Nașterea Domnului” și strada pietonală „Eugen Doga”. „Înarmați” cu pahare pentru degustare, aparate de fotografiat și multă curiozitate, oaspeții explorează cu entuziasm oferta vinificatorilor, bucatele tradiționale și arta populară moldovenească.

„Sunt pentru prima dată în Moldova și la Ziua Națională a Vinului. Îmi place mult această sărbătoare pentru că am aflat informații interesante despre cultura și istoria vitivinicolă a țării. M-am bucurat să aflu că vinificatorii de aici produc vinuri din diferite soiuri, inclusiv internaționale, iar asortimentul este foarte vast. Am aflat de Ziua Națională a Vinului, acum 10 ani, când studiam despre festivalurile vinicole din întreaga lume, dar nu am reușit să vin până acum. Am degustat vinurile din Moldova când am fost într-o călătorie la Berlin pentru că, din păcate, în Singapore nu găsim vinuri moldovenești. Când voi reveni acasă le voi spune prietenilor mei că vinurile de aici sunt de o calitate înaltă și au un preț foarte bun”, a menționat un turist din Singapore.

Tot pentru prima dată în Moldova este și o turistă din Norvegia, care a decis să viziteze țara noastră anume pentru a participa la Ziua Națională a Vinului. „Unele vinuri moldovenești le găsesc și în Norvegia, iar calitatea lor ne-a convins să fim prezenți la această sărbătoare. Am reușit să degustăm câteva vinuri, dar cel mai mult ne-au plăcut cele din soiurile Viorica și Fetească Regală, dar și vinurile produse din soiul Riesling pentru că au un caracter aparte”, a spus norvegiana.

„Am venit aici cu un grup mai mare de prieteni. Suntem impresionați de ceea ce am avut ocazia să vedem. Modul în care este organizat evenimentul ne-a impresionat foarte mult, iar ghizii voluntari ne-au povestit lucruri interesante despre Vinul Moldovei și tradițiile vinicole ale țării. La fel, ei ne-au recomandat anumite vinuri pe care să le degustăm împreună cu prietenii. Ne bucură să descoperim aici vinuri de calitate înaltă”, au menționat la rândul lor mai mulți turiști din Japonia.

Inițierea oaspeților de peste hotare în tradițiile de vinificație și cele gastronomice, muzica și dansurile moldovenești nu se vor încheia la Chișinău. Zeci de vinării din țară așteaptă turiștii cu ușile deschise și un program special: degustări de vinuri reprezentantive, asortate cu plăcinte, sarmale și mămăliguță, concerte cu ansambluri folclorice, târguri meșteșugărești. Tururile vinicole pornesc de la info-point-ul amplasat lângă hotelul „Turist”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 0.0000%
USD USD 17.6277 0.0000%
RUB RUB 0.2486 0.0000%
RON RON 4.0060 0.0000%
UAH UAH 0.6555 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile