Logo Realitatea.md

Miliardarii francezi nu au transferat niciun cent pentru restaurarea Notre-Dame

17 Iunie 2019, 20:10 // Life

S-au pronunțat sume grandioase, dar deocamdată nu a fost transferat nici măcar un cent pentru restaurarea Catedralei Notre-Dame de Paris. Până acum, în fond, au venit doar donațiile din partea francezilor și americanilor de rând, fiind colectați 3,6 milioane de euro. 

Ideea e că acești bani ajung pentru a le fi achitate salariile celor 150 de muncitori care se trudesc să restabilească lăcașul după incendiul din 15 aprilie.

„Marii patroni de afaceri nu au donat încă nimic. Niciun cent”, a confirmat reprezentantul oficial al catedralei Andre Fino.

Tot el a spus că miliardarii vor să știe exact pe ce se vor cheltui banii lor și nu sunt de acord să achite pur și simplu pentru salariile muncitorilor.

Cine a promis donații generoase?

Aproape câte un miliard de dolari au promis să doneze pentru catedrală o serie de familii bogate din Franța. Se făcea anunț după anunț, în grabă, de parcă concurau unii cu alții. Încă atunci unele voci îi învinuiau pe oamenii de afaceri că în spate era de fapt vanitate și nu reala dorință de a ajuta la restaurarea lăcașului.

În aprilie, Francois Pinault (și compania sa „Kering” care aparțin „Gucci” și „Saint Laurent”) a primis 100 de milioane de euro. Despre aceeași sumă a spus Patrick Pouyanné, directorul general al companiei franceze de energetică „Total”. 

Bernard Arnaud (compania sa deținută de „Louis Vuitton” și „Dior”) a promis 200 de milioane de euro. La fel a promis această sumă și familia celei mai bogate femei din lume și moștenitoarea „L'Oreal”, Françoise Bettencourt Meyers.

Fino spune că acești bani nu au venit pe cont. Donatorii ar aștepta să vadă cum are loc reconstrucția și urmează să lupte pentru contracte.

CITEȘTE ȘI:

Proiectul Palingenesis pentru Catedrala Notre-Dame, văzută de un birou de arhitectură din Paris (FOTO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3939 -0.3566%
USD USD 17.1712 -0.1262%
RUB RUB 0.2415 -0.5764%
RON RON 4.0053 -0.3830%
UAH UAH 0.6368 -0.2194%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile