Logo Realitatea.md

#miliardulfurat: Cum s-ar fi pierdut un dosar DIICOT cu 15 volume, odată ajuns în Moldova? Ar figura cel puțin trei nume de ex-procurori

13 Ianuarie 2020, 12:14 // Elena Putregai
// Autor:  
Elena Putregai

UPDATE 3 Procuratura Anticorupție a oferit un răspuns la solicitarea noastră. Potrivit documentului, autoritățile din România au anexat 14 volume, adică nu 15, la denunțul depus de Denis Urechi. 

Se mai menționează că au fost vizate, în conținutul plângerii depusă de către Denis Urechi și a materialelor parvenite de la DIICOT, circa 40 de persoane, printre care nu se regăsesc numele lui Boris Poiată și al lui Valeriu Zubco. Despre numele lui Eduard Harunjen nu scrie nimic în documentul de mai jos.

UPDATE 2 Ex-procurorul general Valeriu Zubco ne-a solicitat să dezmințim informația care-l vizează, deși înainte de a o publica, am discutat cu dumnealui, dar a refuzat să comenteze. Ne-a transmis o cerere prealabilă la adresa redacției, cu derogări procedurale, inclusiv, cu publicarea datelor cu caracter personal, prin care ne învinuiește de defăimare.

„Cele conținute în textul publicației reclamate cu referire la persoana lui Valeriu Zubco nu corespund adevărului, deoarece acesta nu a primit sume între 5.000 de euro și 50.000 de euro de la compania „Kelway Trading” din Panama”, scrie în cerere. Mai multe, aici.

UPDATE 1 (doc) Eduard Harunjen neagă că ar fi beneficiat ilegal de bani prin offshore din #miliardulfurat: „Sunt aberații”. (Deschideți linkul, pentru a citi reacția integrală.

Ex-procurorul general Eduard Harunjen a venit cu o reacție la articolul publicat de Realitatea.md despre #miliardulfuratEl a respins categoric cele invocate, potrivit cărora, foști conducători ai Procuraturii Generale și ai Procuraturii Anticorupție, în diferite perioade de timp, ar fi beneficiat ilegal de mijloace financiare din sumele creditelor obținute de la BEM, bani care s-ar fi transferat prin compania „Kelway Trading” din Panama (offshore), pentru a nu impune  recuperarea creditelor bancare și pentru a oferi protecție persoanelor implicate. Eduard Harunjen ne-a mai explicat că ne-a răspuns la întrebări cu întârziere, pentru că se afla într-o deplasare.

Știrea inițială: Denis Urechi și Alexei Damaschin, doi foști oameni de afaceri care se declară victime ale dosarelor fabricate la comanda unui alt om de afaceri Ion Lambantu, au dezvăluit pentru Realitatea.md despre situația suspectă în care a dispărut un dosar de 15 volume, în care ar figura numele unor ex-procurori cunoscuți și cum primeau „otkat” 10 la sută din suma creditelor obținute din BEM, prin compania Kelway Trading din Panama, off-shore, pentru a nu impune să fie întorși banii furați și pentru a oferi protecție.

15 volume s-au pierdut pe drum?

Acest dosar de 15 volume a fost inițiat de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România (DIICOT) la plângerea penală semnată de Denis Urechi, fostul administrator al companiei „ProAquaCom”. Cel din urmă a fost condamnat la 4 ani de închisoare în dosarul frauda bancară, pedeapsă pe care a și ispășit-o, dar pe care o consideră ilegală și care încearcă să-și caute dreptatea prin intermediul organelor din alte țări.

Realitatea.md a făcut o solicitare în acest sens pentru a confirma plângerea și a aflat că dosarul cu pricina a fost redirecționat către Procuratura Generală a Republicii Moldova pe data de 24 septembrie 2019.

„În decembrie 2018, am fost citat la DIICOT în calitate de martor. Eu le-am spus că sunt gata să fac declarații, dar să fiu recunoscut în calitate de parte vătămată, pentru că acest grup criminal m-a deposedat și pe mine, grup criminal care până la urmă s-a stabilit că sunt procurori moldoveni. Am fost audiat în Federația Rusă cu o lună în urmă, 2019. Tot, inițial, în calitate de martor, pentru că și acolo am solicitat să fiu recunoscut în calitate de parte vătămată.

După audierile din Rusia, m-au citat din nou DIICOT din România. Prin tribunal, s-a obligat DIICOT să inițieze un dosar penal pe foști demnitari din Republica Moldova. Este vorba despre Eduard Harunjen, Boris Poiată și Valeriu Zubco. Sunt și alte nume. Românii au trimis acest dosar cu 15 volume în Republica Moldova în luna septembrie 2019 în adresa Procuraturii Generale. 

De la Procuratura Generală până la Procuratura Anticorupție, în gestiunea căreia se voia a fi dat dosarul, cel de-al 15-lea volum s-a pierdut. Eu am sesizat DIICOT că un volum a dispărut, la care procurorii români mi-au dezvăluit că au informații că de fapt tot dosarul, adică și celelalte 14 volume, a dispărut, ne-a povestit Denis Urechi.

Mai târziu, dar tot în toamna anului 2019, Denis Urechi a fost citat la CNA pe situația de mai sus legată de materialele parvenite de la DIICOT. El a declarat că Ion Lambantu, fostul său partener de afaceri, este capul grupului criminal care organiza frauda bancară și administra banii furați în scopuri personale. A mai declarat că avea influență în Procuratura Anticorupție prin ginerele său Vasile Moroșan, deja fost angajat al Procuraturii Anticorupție.

Într-un final, însă, „ofițerul de urmărire penală al CNA Nicolae Moraru a venit cu propunerea de a nu începe urmărirea penală și de a clasa procesul penal, pentru că la cererea mea nu era anexată decât foaia de însoțire de la DIICOT. Acesta, neavând o bază a infracțiunilor comise, a emis ordonanța de neîncepere a urmării penale. Ba mai mult, a anexat și o plângerea de-a mea mai veche, motivând clasarea prin anumite drepturi ale omului, când eu am declarat că dosarul în care am fost condamnat a fost falsificat, a adăugat Denis Urechi.

„Otkat” (n.r. mită) pe cardurile de salariu ale procurorilor

DIICOT ar fi constatat și probat cu lux de amănunte în materialele trimise către Procuratura Generală pe data de 24 septembrie 2019, precum că „începând cu 2009 și până-n 2015 procurori-șefi, cum ar fi Boris Poiată, ex-procuror-șef al Procuraturii Anticorupție; Valeriu Zubco, ex-procuror general și Eduard Harunjen, și el ex-procuror general primeau sume de la compania Kelway Trading din Panama, în sume între 5.000 de euro și 50.000 de euro. Cel puțin asta scrie în plângerea către noul procuror general, Alexandr Stoianoglo, semnată de Alexei Damaschin.

Alexei Damaschin a spus că este parte cointeresată în deținerea a două cauze penale în care figurează Ion Lambantu, pentru că acestea conțin documente originale a împrumutului primului acordat ultimului în sumă de 3,9 milioane de lei - bani pe care nu i-a mai văzut înapoi.

El scrie în plângerea de mai jos cum Ion Lambantu ar fi reușit să scape de sub urmărirea penală, pentru a nu returna banii furați din BEM în mărime de 4,8 milioane de euro.

„SRL Oxiauto-Trans și SRL Alegor Comerț (n.r. Ion Lambantu) din suma creditelor obținute au transferat câte 10 la sută către compania Kelway Trading din Panama, pentru a obține protecția din partea persoanelor influente din cadrul Procuraturii, scrie în document.

Mai mult, unii s-ar fi încumetat să primească așa-zisele „otkaturi” pe conturile bancare personale sau chiar pe cardul de salariu.

Recent, Ion Lambantu a declarat într-o emisiune pentru tv8 că nu a luat niciodată vreun credit de la BEM și că nu are vreo atribuție cu „furtul miliardului”. El promitea să-l acționeze în judecată pe Denis Urechi pentru declarații false.

„Este un absurd. Nicidecum nu mi-am însușit nimic. Poate el vrea să-și hotărască niște relații pe care le are acuma cu judecățile, poate altceva vrea să facă. Eu știu strict că nu am nicio cumpărătură după graniță cum spune el că am cumpărat apartamente sau terenuri în Italia, nu am nimic din asta. Mă voi adresa la Centrul de Investigații Jurnalistice, unde voi prezenta toate actele ca să se facă o investigație, dacă nu, mă voi adresa în judecată pentru calomnie și pentru denunț fals care prevede, de asemenea, pedeapsă penală”, a declarat Ion Lambantu atunci pentru sursa citată.

„Nu am încredere în mass-media”

Solicitat de Realitatea.md pentru o reacție, fostul procuror general Eduard Harunjen ne-a rugat să revenim peste două zile, pentru că în prezent el se află peste hotare și nu poate vorbi. Telefonat peste două zile, dumnealui din nou ne-a spus că nu poate vorbi: „Acum sunt pe drum”.

Insistând să-i trimitem un mesaj cu întrebări, s-a arătat deschis să ne răspundă seara: „Mă voi opri undeva și mă voi uita”.

Un alt fost procuror general, Valeriu Zubco, mai întâi, tot ne-a îndemnat să revenim mai târziu. Am revenit, dar nu a mai vrut să răspundă la nicio întrebare.

V. Zubco: Nu putem vorbi. 

Reporter: De ce?

V. Zubco: Pentru că nu am încredere în mass-media.

Reporter: Din ce cauză?

V. Zubco: Iată, pur și simplu, nu am încredere în mass-media.

Reporter: Noi avem o informație pe care vrem fie să o dezmințim, fie să o confirmăm.

V. Zubco: Nu vreau să dezmint. Nu știu ce informație aveți și nici nu mă interesează.

Reporter: Noi totuși o să vă trimitem un mesaj cu întrebări, în speranța că ne veți răspunde.

V. Zubco: Ok, ok”.

Nu am reușit să obținem o reacție nici de la ex-procurorul Boris Poiată, pentru că dumnealui se afla într-o ședință: „Nu pot acum, că sunt într-o ședință”. Însă s-a arătat deschis să ne răspundă mai târziu la mesajul cu întrebări.

Până la ora publicării acestui material, nu am primit vreun răspuns. Suntem deschiși să oferim dreptul la replică într-un nou material, cu actualizarea acestuia.

Este de menționat că, totodată, am făcut o solicitare de informații, așa cum ne-a recomandat DIICOT, către Procuratura Anticorupție pentru a afla mai multe despre dosarul cu 15 volume. Purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Emil Gaitur, ne-a explicat că cererea a fost recepționată și înregistrată cu nr. 14856/9 din 27.12.2019. A fost dată în lucru și vom primi un răspuns în termenul prevăzut de lege. Asta ar însemna, în conformitate cu Legea privind accesul la informație, că vom avea un răspuns nu mai târziu de 15 zile de la data înregistrării solicitării.

Vom reveni cu detalii.

Alte stiri din Elena Putregai
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1931 0.7076%
USD USD 17.5695 0.5413%
RUB RUB 0.2383 1.1031%
RON RON 4.3455 0.6578%
UAH UAH 0.6315 1.2344%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile