Logo Realitatea.md

#miliardulfurat: Omul de afaceri Ion Lambantu, reținut într-un episod al „fraudei bancare”. De ce este acuzat

12 Noiembrie 2020, 12:03 // Actualitate

Omul de afaceri Ion Lambantu a fost reținut ieri, în urma perchezițiilor desfășurate la domiciliu și biroul acestuia, într-un dosar care face parte din „furtul miliardului”. Potrivit procurorilor, prin diferite scheme, Lambantu ar fi luat credite neperformante de la Banca de Economii în valoare totală de peste 7 milioane de euro. Informația a fost confirmată pentru Realitatea.md de către procurorul șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Ion Caracuian.

Ion Lambantu este cercetat pe două capete de acuzare: escrocherie în proporții deosebit de mari și spălarea banilor.

În fapt, acesta este bănuit că profitând de diferite persoane, prin diferite scheme ar fi luat și însușit mai multe credite de la Banca de Economii (BEM), pe care nu le-a mai returnat. Suma totală a creditelor neperformante luate de acesta ar fi de circa 7 milioane de euro.

Astfel, în urma perchezițiilor desfășurate ieri, 11 noiembrie, la domiciliul și în biroul lui Lambantu, acesta a fost reținut pentru 72 de ore.

Inițial, omul de afaceri a refuzat să ofere declarații. La momentul discuției cu reporterul Realitatea.md însă, potrivit lui Caracuian, acesta era în audieri. Astfel, procurorii intenționează să solicite în instanța de judecată aplicarea măsurii preventive de arest în privința acestuia.

Conform Codului Penal, infracțiunea de escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari (art. 190, al. 5) se pedepsește cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. Totodată, spălarea banilor se pedepsește cu amendă în mărime de la 1.350 la 2.350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 6 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, de la 8.000 la 11.000 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Numele lui Ion Lambantu a apărut de mai multe ori în spațiul public, acesta fiind învinuit de alți oameni de afaceri de aceleași infracțiuni de care este bănuit de procurori. Astfel, omul de afaceri Denis Urechi a declarat că Ion Lambantu, fostul său partener de afaceri, este capul grupului criminal care organiza frauda bancară și administra banii furați în scopuri personale. Astfel, potrivit lui, în compania pe care o conducea au intrat în calitate de investitori două persoane, Ion Lambantu și Iurie Drozt, care i-ar fi sugerat să ia un credit. Ulterior, noii săi parteneri de afacere ar fi luat un credit de 1,7 milioane de euro, folosind o cerere falsă și semnătura lui, de asemenea, falsificată. Într-un final, potrivit lui Ureche, banii au fost trimiși pe conturi din offshore.

Un alt om de afaceri, Alexei Damaschin, martor în dosarele de acordare a creditelor neperformante de către BEM, a spus că i-ar fi acordat împrumutului lui Ion Lambantu în sumă de 3,9 milioane de lei - bani pe care nu i-a mai văzut înapoi.

Vedeți și: #miliardulfurat: Cum s-ar fi pierdut un dosar DIICOT cu 15 volume, odată ajuns în Moldova? Ar figura cel puțin trei nume de ex-procurori

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1931 0.7076%
USD USD 17.5695 0.5413%
RUB RUB 0.2383 1.1031%
RON RON 4.3455 0.6578%
UAH UAH 0.6315 1.2344%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile