Logo Realitatea.md

Ministerul Apărării are în sfârșit un conducător! Eugen Sturza a depus jurământul de învestire în funcție (VIDEO)

24 Octombrie 2017, 12:31 // Actualitate

Noul ministru al Apărării, Eugen Sturza, a depus astăzi jurământul în fața președintelui Parlamentului, Andrian Candu, și a prim-ministrului, Pavel Filip. Ceremonia de depunere a jurământului a avut loc la Reședința de stat, iar decretul a fost semnat de speaker.

Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea propășirii Republicii Moldova. Să respect Constituția și legile țării. Să apăr democrația, drepturile și legile fundamentale ale omului. Suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Moldovei”, a jurat Sturza. 

„Domnule, Eugen Sturza, vă doresc un mandat de succes la conducerea ministerului Apărării. Republica Moldova are devoie de un Guvern funcțional, de instituții și armată funcțională. Numirea în funcție a noului ministru a fost unică pentru țara noastră și printr-o soluție juridică constituțională, chiar dacă șeful statului a refuzat să facă acest lucru, precum prevede Constituția. Sper foarte mult să nu mai avem astfel de situații excepționale, iar fiecare demnitar de stat să respecte legea și Constituția”, a afirmat Candu.

La rândul său, Pavel Filip, i-a adresat sincere felicitări noului ministru cu ocazia inaugurării în funcție și i-a urat bun venit în cabinetul de miniștri. „Mă bucur că astăzi s-a pus capăt blocadei instituționale. Mandatul ministrului Apărării este unul complex și în totalitate respectă Constituția. Aveți mult de lucru, pentru a avansa în activitățile care nu s-au făcut din cauza incertitudinii, însă sperăm că vom relua acest proces prin muncă și dăruire de sine”, a opina premierul.

Amintim că funcția de ministru al Apărării a rămas vacantă după ce Anatol Șalaru a fost destituit din funcție, la inițiativa Partidului Liberal. Astfel, Igor Dodon a semnat pe 27 decembrie decretul privind demisia din funcție a ministrului Anatol Șalaru. Acesta a activat în perioada 31 iulie 2015- 27 decembrie 2016. Ulterior, la începutul lunii septembrie, Guvernul, a înaintat șefului statului candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministrul al Apărării. Igor Dodon a refuzat de două ori candidatura Executivului, încălcând astfel, atribuțiile și prevederile Constituției. Ca urmare, Curtea constituțională a stabilit că responsabilitatea numirii în funcție a candidatului desemnat, în astfe,l de cazuri îi revine președintelui Parlamentului sau șefului cabinetului de miniștri.   

CITEȘTE ȘI: 

Guvernul îl va înainta repetat pe Eugen Sturza la Ministerul Apărării. Filip: Dacă Dodon refuză, încalcă conștient Constituția (VIDEO)

Dodon l-a refuzat pe Eugen Sturza și a propus candidatul său la funcția de ministrul al Apărării: Nu vă place, treaba voastră! (VIDEO)

Consilierul lui Dodon condamnă dur decizia CCM: ”Pentru o asemenea hotărâre se poate face pușcărie” (VIDEO)

Decizie de ultimă oră a CCM: Guvernul desemnează candidatul la funcţia de ministru al Apărării (VIDEO)

Citeste tot despre: a depus, ceremonie, jurământ, ministru
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.1487%
USD USD 16.7051 0.5641%
RUB RUB 0.2276 0.2202%
RON RON 4.0919 1.1645%
UAH UAH 0.6112 1.2927%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 iul, 14:00 //

LIVE! Ședința Parlamentului, din 20 iulie, privind examinarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

02 aug, 18:23 //

colaj: realitatea.md Igor Dodon „a uitat” să întoarcă două chipiuri primite în cadrul a două vizite. Unul l-a purtat el, iar altul i l-a dat primei doamne (FOTO)

24 iul, 11:52 //

foto: zdg.md Construcție neautorizată pe Nistru pentru „odihna familiei președintelui Dodon”. Răspunsul Președinției (VIDEO)

19 iul, 10:00 //

LIVE! Protest în centrul capitalei. Se cere demisia actualei guvernări, în special, a președintelui Igor Dodon

24 iul, 12:57 //

Coincidență?! Comisia Interpol care a refuzat anunțarea lui Plahotniuc în căutare internațională, condusă de „omul lui Plahotniuc”. „Niciun fel de conflict de interese”

13 aug, 10:05 //

Colaj: realitatea.md Ștefan Gațcan, surprins din nou la frontieră pe sensul de intrare în țară, însă fără pază (FOTO)

10 aug, 13:12 //

(FOTO) Cum vor arăta străzile Bodoni și Pușkin din centrul capitalei, după reabilitarea trotuarelor

05 aug, 12:58 //

Unele episoade din frauda bancară vor fi deferite justiției. Reacția PG în legătură cu zvonurile, precum că „se întâmplă ceva curios” după eliberarea lui Platon

20 iul, 14:19 //

LIVE! Protestatarii se adună în fața Parlamentului unde este examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

29 iul, 19:45 //

Un fost viceministru de Externe îi dă replica lui Dodon după ce „l-a rugat” pe omologul său italian să permită intrarea moldovenilor în Italia