Logo Realitatea.md

Ministerul de Externe al Azerbaidjanului, după noi morți și răniți: „Deschiderea focului demonstrează din nou esența teroristă a Armeniei”

29 Octombrie 2020, 07:32 // În lume

Joia trecută, 28 octombrie, Forțele Armate ale Armeniei au atacat cu rachete din sistemul reactiv "Смерч" orașul azer Barda, ceea ce a dus la pierderi importante în rândul populației civile. Au decedat 21 de cetățeni, inclusiv copii. Peste 70 sunt grav răniți. Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Azerbaidjan a venit cu o declarație.

Foto: New York Times

„Deschiderea focului asupra zonelor rezidențiale ale orașului, care se află departe de zona de conflict și nu are scopuri militare, demonstrează din nou esența teroristă a Armeniei.

Uciderea intenționată a civililor din Barda de către forțele armate ale Armeniei este un genocid, o crimă militară și o crimă împotriva umanității. Acest act este o încălcare gravă de către Armenia a Dreptului Internațional Umanitar.

Conducerea Armeniei, inclusiv prim-ministrul și ministrul Apărării, este pe deplin responsabilă de aceste crime. În perioada regimului de încetare a focului anunțat oficial și în ajunul reuniunii miniștrilor de externe din cele două țări, cu copreședinții grupului de la Minsk al OSCE la Geneva, atacul asupra localităților și persoanelor civile azere demonstrează deschis scopul Armeniei de a bloca negocierile, a crește tensiunea și de a implica în conflict țări terțe.

A tăcea despre acțiunile barbare ale Armeniei și a lăsa nepedepsite aceste infracțiuni comise împotriva populației civile a Azerbaidjanului este egal cu a stimula infractorii să comită și în continuare fapte cumplite”, scrie în declarația Ministerului.

Prin intermediul aceleiași declarații, comunitatea internațională este îndeamnată „să întreprindă pașii necesari pentru a preveni încălcarea de către Armenia a dreptului internațional și uciderea intenționată a populației civilile, precum și să ceară acestei țări să-și retragă trupele de pe teritoriile ocupate ale Azerbaidjanului. Azerbaidjanul va face tot posibilul pentru ca cei vinovați de aceste acte inumane să nu scape de justiție și să fie trași la răspundere”.

Citeste tot despre: Armenia, Azerbaidjan
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0955 1.0582%
USD USD 17.4150 0.6502%
RUB RUB 0.2367 1.5880%
RON RON 4.3282 1.0601%
UAH UAH 0.6165 0.5382%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile