Logo Realitatea.md

Ministerul de Externe de la Chișinău oferă detalii despre Acordul de împrumut semnat cu Rusia și ratificat de Parlament

23 Aprilie 2020, 16:21 // Politica

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu mai multe informații și clarificări în privința Acordului de împrumut cu Federația Rusă, semnat și ratificat recent de către Parlament.

Potrivit MAEIE, acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse privind acordarea Executivului de la Chișinău a unui împrumut de stat, a fost semnat la Moscova la 17 aprilie curent, iar în conformitate cu Legea nr. 100/2017, textul Acordului va fi făcut public oficial concomitent cu legea de ratificare a acestuia în Monitorul Oficial.

Acordul a fost negociat şi încheiat în conformitate cu prevederile Legii nr 419/2006 cu privire la datoria sectorului public, garanţiile  de stat şi recreditarea de stat, unde este prevăzut că Guvernul, în persoana Ministerului Finanţelor, este autorizat să contracteze împrumuturi de stat, interne şi externe, în monedă naţională sau în orice valută străină. Respectiv, iniţierea discuțiilor, negocierea şi semnara acestui Acord s-au desfăşurat în conformitate cu Legea menţionată şi Hotărîrea Guvernului nr. 1136/2007 cu privire la unele măsuri de executare a Legii nr.419-XVI din 22 decembrie 2006 cu privire la datoria sectorului public, garanţiile de stat şi recreditarea de stat.

Guvernul prin Hotărîrea sa nr. 169 din 13 aprilie curent a aprobat inițierea negocierilor, precum şi a aprobat semnarea lui Acordului. Ministerul de Externe, l-a împuternicit pe Ambasadorul moldovean la Moscova, Andrei Neguț, pentru a semna Acordul respectiv.

Cu referire la acordarea deplinelor puteri, MAEIE a venit cu următoarele precizări, specificând care acte normative au stat la această decizie:

-         Convenția de la Viena din 1969 cu privire la dreptul tratatelor;

-         Legea nr.  595/1999 privind tratatele internaționale ale Republicii Moldova;

-         Regulamentul privind mecanismul de încheiere, aplicare şi încetare a tratatelor internaţionale, aprobat  prin Hotărîrea Guvernului nr. 442/2015, (Capitolul  IX).

NOTĂ: Deplinele puteri, conform Convenţiei de la Viena se înțelege un document emanând de la autoritatea competentă a unui stat şi desemnând una sau mai multe persoane împuternicite să reprezinte statul pentru negocierea, adoptarea sau autentificarea textului unui tratat sau pentru a îndeplini oricare act cu privire la tratat.

Pentru semnarea unui tratat, deplinele puteri se eliberează în baza deciziei privind aprobarea semnării (art. 9 din Legea nr.  595/1999). În context, punctul 96 din Regulamentul privind mecanismul de încheiere, aplicare şi încetare a tratatelor internaționale prevede că deplinele puteri pentru semnarea unui tratat sînt eliberate în baza Hotărârii Guvernului sau a Decretului Președintelui privind aprobarea semnării[2].    

De notat, că în conformitate cu punctul 85 din Regulamentul nominalizat, deplinele puteri se eliberează de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene, în baza solicitării organului responsabil pentru încheierea tratatului, în cazul dat fiind Ministerul Finanțelor. În demersul organului responsabil pentru încheierea tratatului, conform punctului 98 din Regulament, se indică în mod expres numărul şi data decretului Președintelui Republicii Moldova sau ale hotărârii Guvernului prin care s-a aprobat semnarea tratatului, precum şi numele, prenumele şi funcția semnatarului.

Amintim că, astăzi, Parlamentul a ratificat acest Acord de împrumut cu Federația Rusă.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.1487%
USD USD 16.7051 0.5641%
RUB RUB 0.2276 0.2202%
RON RON 4.0919 1.1645%
UAH UAH 0.6112 1.2927%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 iul, 14:00 //

LIVE! Ședința Parlamentului, din 20 iulie, privind examinarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

02 aug, 18:23 //

colaj: realitatea.md Igor Dodon „a uitat” să întoarcă două chipiuri primite în cadrul a două vizite. Unul l-a purtat el, iar altul i l-a dat primei doamne (FOTO)

24 iul, 11:52 //

foto: zdg.md Construcție neautorizată pe Nistru pentru „odihna familiei președintelui Dodon”. Răspunsul Președinției (VIDEO)

19 iul, 10:00 //

LIVE! Protest în centrul capitalei. Se cere demisia actualei guvernări, în special, a președintelui Igor Dodon

24 iul, 12:57 //

Coincidență?! Comisia Interpol care a refuzat anunțarea lui Plahotniuc în căutare internațională, condusă de „omul lui Plahotniuc”. „Niciun fel de conflict de interese”

13 aug, 10:05 //

Colaj: realitatea.md Ștefan Gațcan, surprins din nou la frontieră pe sensul de intrare în țară, însă fără pază (FOTO)

10 aug, 13:12 //

(FOTO) Cum vor arăta străzile Bodoni și Pușkin din centrul capitalei, după reabilitarea trotuarelor

05 aug, 12:58 //

Unele episoade din frauda bancară vor fi deferite justiției. Reacția PG în legătură cu zvonurile, precum că „se întâmplă ceva curios” după eliberarea lui Platon

20 iul, 14:19 //

LIVE! Protestatarii se adună în fața Parlamentului unde este examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

29 iul, 19:45 //

Un fost viceministru de Externe îi dă replica lui Dodon după ce „l-a rugat” pe omologul său italian să permită intrarea moldovenilor în Italia