Logo Realitatea.md

Ministerul de Externe din România despre alianța PSRM-PDM. „Urmărim cu atenție, sprijinul inclusiv financiar, va fi strict condiționat”

17 Martie 2020, 09:46 // Politica

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a luat notă de evoluțiile politice de la Chișinău legate de semnarea unui acord privind încheierea unei noi alianțe guvernamentale între PSRM și PDM și și-a expus poziția față de această coaliție.

Foto: româniatv.net

„Raportat la aceste evoluții politice, poziția României față de situația din R. Moldova rămâne în coordonatele de până în prezent, astfel cum a fost aceasta prezentată în declarația președintelui României, domnul Klaus Iohannis, din 12 noiembrie 2019”, se menționează într-un comunicat de presă al MAE din România.

MAE precizează că, în ultimele patru luni, în R. Moldova nu s-au înregistrat evoluții care să ateste continuarea sau realizarea unor reforme durabile în direcția avansării parcursului european. Instituția de peste Prut consideră că îndoielile în privința angajamentului autentic din partea autorităților de la Chișinău în sensul reformelor necesare se mențin și în actuala conjunctură politică, neexistând argumente care să deschidă perspectivele unor schimbări de fond ca urmare a formării noii coaliții guvernamentale de la Chișinău.

„În consecință, sprijinul României, inclusiv financiar, va fi pe mai departe strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european. În același timp, România va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, așa cum a acționat deja, inclusiv foarte recent în contextul crizei generate de epidemia de Covid19, precum și realizarea proiectelor bilaterale strategice.

România va continua să acorde o atenție deosebită modului în care Republica Moldova va aplica strict Parteneriatul Strategic bilateral privind integrarea europeană și va continua ferm și consecvent parcursul său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și a reformelor necesare pentru apropierea de UE – singura opțiune viabilă pentru reformarea profundă a instituțiilor din R. Moldova, de natură să aducă beneficii palpabile cetățenilor săi”, se mai precizează în nota informativă.

Amintim că, ieri, Zinaida Greceanîi și Pavel Filip au semnat un acord de creare a noii coaliții de guvernare, după negocierile pe care le-au avut în decurs de câteva săptămâni. De asemenea, în urma semnării acordului, democraților le-a revenit cinci ministere. Noii miniștri democrați în Guvernul Chicu au depus jurământul la fel ieri. 

Citeste tot despre: coaliție PDM-PSRM, MAE, reacție, Romania
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.3029%
USD USD 17.3920 -0.6058%
RUB RUB 0.2515 -1.3339%
RON RON 4.0272 -0.1908%
UAH UAH 0.6518 -0.1991%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile