Logo Realitatea.md

Ministerul de Externe din Rusia: Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov nu va reveni prea curând la Washington

07 Aprilie 2021, 13:43 // În lume

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, cel mai probabil nu se va întoarce la Washington în viitorul apropiat. Acest lucru a fost făcut public de către agenția de știri RIA Novosti, care ar fi obținut informația de la un oficial diplomatic rus de vârf.

Antonov a fost rechemat la Moscova luna trecută, în urma afirmațiilor televizate ale președintelui SUA, Joe Biden, în care l-a numit pe omologul său rus Vladimir Putin drept un „ucigaș”, care „va plăti din plin” pentru amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale americane de anul trecut, dar și pentru alte nelegiuiri.

Ministerul de Externe al Rusiei la convocat pe ambasador pentru discuții de urgență cu privire la viitorul relațiilor SUA-Rusia, un pas fără precedent în istoria diplomatică recentă.

„Aceasta nu este o chestiune care va avea loc în următoarele zile. Timpul întoarcerii lui Antonov, va varia în dependență de măsurile pe care le vor face autoritățile de la Washington în ceea ce privește relația bilaterală pe care o avem”, a declarat Sergei Ryabkov, viceministrul rus de externe.

„Ne așteptăm ca americanii să ne poată demonstra în continuare dorința de a normaliza și detensiona relațiile pe care le au cu Federația Rusă, măcar și într-o manieră relativă”, a adăugat el.

De când s-a întors la Moscova, Antonov a avut mai multe întâlniri cu oficialii din cadrul Ministerului de Externe, precum și cu cei din ambele camere ale parlamentului rus.

Ministrul de externe Sergei Lavrov, a declarat că decizia cu privire la reîntoarcerea lui Antonov în SUA, este decizia exclusivă a președintelui Vladimir Putin.

Întoarcerea lui Antonov la Moscova are loc pe fondul deteriorării relațiilor dintre SUA și Rusia, care ating deja niveluri deplorabile. Acest lucru se datorează mai multor acțiuni întreprinse de Kremlin: interferența în alegerile din Statele Unite, denigrarea lui Joe Biden în timpul campaniei prezidențiale, precum și otrăvirea, reținerea și întemnițarea ilegală lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Putin. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3706 0.2557%
USD USD 17.8774 -0.1095%
RUB RUB 0.2359 1.8566%
RON RON 4.3404 0.1847%
UAH UAH 0.6396 -0.1717%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile