Logo Realitatea.md

Ministerul de Externe rus susține că Republica Moldova duce o politică „DISTRUCTIVĂ”. Karasin: „Spre regretul nostru profund...”

23 Iulie 2018, 16:49 // Politica

În contextul comentării misiunii de menținere a păcii de pe Nistru, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Grigory Karasin, a declarat pentru Kommersant că „eficacitatea acestei operațiuni a fost dovedită de timp”, cu toate acestea, Rusia a criticat Chișinăul pentru comportamentul „distructiv”.

Foto: Kommersant.ru

„Acordul privind principiile de soluționare a conflictului din Transnistria, datorită căruia pacificatorii și-au luat imediat responsabilitatea pentru asigurarea regimului în Zona de Securitate, a devenit un obiectiv pe termen lung în procesul de formare a temeiului legal al reglementării transnistrene”, a declarat Karasin.

Acesta a subliniat că de o importanță deosebită pentru documentul dat sunt angajamentele asumate de părți, bazate pe respectarea principiilor Cărții Organizației Națiunilor Unite și Conferinței pentru Securitate și Cooperare în Europa.

„Experiența ulterioară a demonstrat în mod convingător viabilitatea acestei legături, care a determinat punctul principal al mandatului operațiunii forțelor de menținere a păcii comune: prevenirea ostilităților și menținerea stabilității”, a subliniat Karasin.

Acesta a subliniat că în ciuda tuturor vicisitudinilor dezvoltării relațiilor dintre părțile conflictului, recunoașterea lor de inadmisibilitate a sancțiunilor și a blocajelor rămâne de o mare importanță politică, deși nu este implementată pe deplin de către Chișinău.

Potrivit lui, Rusia se mândrește că militarii ruși împreună cu omologii moldoveni și transnistreni fac zilnic pentru a sprijini pacea civilă, armonia interetnică și întărirea securității europene.

„În același timp, remarcăm în ultima vreme comportamentul distructiv al partenerilor noștri moldoveni în această chestiune. Spre regretul nostru profund, anul trecut a fost anulată sărbătorirea comună a celei de-a 25-a aniversări a misiunii de menținere a păcii pe Nistru, în aceste acțiuni noi vedem procese conjuncturale ce au loc în Moldova modernă”, a spus Karasin. 

Karasin spune că acest lucru este demonstrat de rezoluția provocatoare a Adunării Generale a ONU adoptată la 22 iunie 2018 „retragerea completă și necondiționată a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova”, introdusă de Chișinău.  

Oficialul rus a menționat că această inițiativă a Chișinăului reprezintă o amenințare la adresa progresului fragil care a apărut în ultimele luni în reglementarea transnistreană.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5899 -1.0971%
USD USD 16.6432 -0.4421%
RUB RUB 0.2255 -0.3535%
RON RON 4.0514 -1.1854%
UAH UAH 0.5992 -1.0895%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile