Logo Realitatea.md

Ministerul de Externe solicită Ucrainei să amâne interdicția circulației mașinilor cu numere transnistrene pe teritoriul ei. Deputat: Sabotaj (DOC)

14 Ianuarie 2021, 10:57 // Politica

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) solicită Ucrainei amânarea interdicțiilor de circulație pe teritoriul ei a mașinilor cu numere transnistrene, în conformitate cu noul regim de transport. Despre acest lucru anunță deputatul Platformei DA, Igor Munteanu.

Foto Simbol

Potrivit lui Munteanu, MAEIE solicită Ucrainei amânarea aplicării noului regim de transport, care reglementează intrarea pe teritoriul Ucrainei doar a mijloacelor de transport cu numere de înregistrare aduse în conformitate cu modelul agreat anterior (numere neutre) și un sticker cu semnul MD, deopotrivă cu numerele de înregistrare ale mijloacelor de transport conforme legislației din Republica Moldova. O notă informativă în acest sens a fost transmisă de autoritățile de la Chișinăul celora de la Kiev, fără a indica motivele și nici termenii pentru care se cere amânarea acestui regim nou de transport internațional.

Doc: Igor Munteanu/Facebook

Nu este clar nici ce are de câștigat politic sau economic Chișinăul din această amânare, care nu reflectă scopul de aplicare graduală a legilor țării noastre asupra acestui teritoriu, și nici de adaptare a cetățenilor din stânga Nistrului la noile realități politice, se întreabă parlamentarul.

„Și mai straniu apare acest demers în contextul în care Chișinăul se angajează să susțină independența și suveranitatea teritoriilor Ucrainei, aflate temporar sub ocupație străină, care obligă autoritățile Republicii Moldova să adopte cel puțin un limbaj echivalent, dacă nu și o abordare strategică asupra regimului separatist de la Tiraspol. Notez că Ucraina a acceptat să introducă noul regim de restricționare a automobilelor cu numere (vechi) transnistrene din 1 aprilie, 2020, pe care l-a amânat până la 15 ianuarie, 2021, iar după această notă stranie se pare că cineva din acest guvern bezmetic de la Chișinău se îndoaie ca o balama utilă intereselor regimului separatist de la Tiraspol, și nu lucrează pentru politica de reintegrare a teritoriilor separatiste, conform prevederilor Constituției  și intereselor cetățenilor săi”, scrie Munteanu pe pagina sa de Facebook. 

La același subiect:

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0309 0.3521%
USD USD 17.3400 0.3147%
RUB RUB 0.2350 -0.0850%
RON RON 4.3143 0.3232%
UAH UAH 0.6166 0.1624%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile