Logo Realitatea.md

Ministerul de Interne cedează PMAN-ul în favoarea Platformei „DA”. Primul care a solicitat Piața este, de fapt, un partid

11 Septembrie 2015, 12:46 // Actualitate

Protestul din Piața Marii Adunări Naționale, organizat de Platforma Civică „Demnitate și Adevăr”, impune Ministerul Afacerilor Interne să amâne un eveniment dedicat dialogului între MAI și societate. Astfel, Ziua Transparenței va fi organizată de Ministerul de Interne pe 18 octombrie, iar programul evenimentului rămâne neschimbat. Nici MAI, nici Platforma „DA” nu sunt primii care au înștiințat Primăria despre intenția de a organiza un eveniment în PMAN în ziua de 13 septembrie.

Tombola de premiere a participanților la Concursul „Șofer disciplinat 2015” se va desfășura în cadrul evenimentului, iar finaliștii concursului vor fi anunțați printr-un mesaj telefonic preventiv. „Așteptăm cetățenii Republicii Moldova cu un îndemn la dialog, întru susținerea activităților propuse de Ministerul Afacerilor Interne”, se arată în anunțul MAI.

Ministerul de Interne a anunțat amânarea Zilei Transparenței cu genericul „Îndemn la dialog – MAI și societatea”, preconizată pentru data de 13 septembrie curent, fără a explica și motivele deciziei. Totuși, motivul este mai mult decât evident, în condițiile în care organizatorii protestului continuu din Piața Marii Adunări Naționale au îndemnat cetățenii să li se alăture protestului în zilele de week-end, iar duminică, 13 septembrie, la ora 12.00, vor face un anunț de o „importanță majoră”.

Cu toate acestea, primul care a depus solicitarea pentru organizarea unui eveniment public în Piața Marii Adunări Naționale în ziua de 13 septembrie a fost Organizația de Tineret a Partidului Liberal. Aceștia au depus cerere la Primărie pentru organizarea unui eveniment de promovare a Organizației cu participarea a o mie de persoane încă pe 23 februarie curent. Platforma DA însă, a depus cererea la Primărie pe 18 mai curent, având intenția de a organiza un eveniment de solidarizare  a societății civile cu zece mii de participanți.

Pe 22 iulie curent, și-a anunțat intenția de a organiza o manifestare sub formă de protest, cu 200 de participanți, în PMAN și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Ministerul Afacerilor Interne și-a anunțat intenția de a organiza Ziua Transparenței cu cinci mii de participanți în PMAN abia pe 31 iulie.

Ultimul care a solicitat Piața Marii Adunări Naționale pentru această duminică a fost Jurnal TV Trust Media, care a anunțat pe 7 septembrie curent că o echipă de 15 persoane va filma evenimentul Platformei „DA”.

Tot pentru ziua de 13 septembrie, „Platforma DA și Liviu Vovc” a solicitat și alte spații publice pentru desfășurarea unor evenimente. Astfel, încă pe 16 iunie curent, aceștia și-au anunțat intenția de a organiza un „marș și manifestație” cu participarea a 10 mii de participanți în Scuarul Teatrului de Operă și Balet și Scuarul Catedralei.

Pe 9 iulie curent, aceștia au anunțat intenția de a organiza un „miting/manifestație” de „protest față de situația gravă din țară” cu participarea a 50 de mii de participanți pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt între străzile Tricolorului și Serghei Lazo (în drept cu Președinția și Parlamentul Republicii Moldova).

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4695 0.3536%
USD USD 17.5346 -0.5281%
RUB RUB 0.2518 1.2872%
RON RON 4.0190 0.3245%
UAH UAH 0.6542 -0.1983%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile