Logo Realitatea.md

Ministerul Economiei: Moldova va obține dreptul de a exporta carne și ouă în Europa, după desfășurarea unei misiuni de audit din partea UE

13 Septembrie 2018, 14:31 // Economie

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici a avut o întrevedere cu producătorii din sectorul avicol. În cadrul acesteia a fost discutat progresul implementării Foii de parcurs pentru obținerea de către Republica Moldova a dreptului de a exporta în Uniunea Europeană carne și ouă de pasăre categoria B.

Foto simbol: cugetliber.ro

„Mă bucur să văd astăzi și agenți economici implicați în procesul de obținere a dreptului de export pentru carne de pasăre și ouă pe piața Uniunii Europene. Anul trecut aveam peste 65% din exporturi orientate spre UE. Comercializarea pe piața europeană a cărnii, ouălor și produselor animaliere va asigura o creștere de minimum 15% la export. De fapt, cifra ar putea fi mult mai mare și asta înseamnă o creștere economică pozitivă pentru țara noastră”, a afirmat ministrul.

Potrivit ministrului, Republica Moldova ar putea produce de două ori mai multă carne de pasăre decât în prezent. „Ne dorim ca anul viitor să avem acces la piața UE și să vedem pe rafturile din magazinele de acolo mai multe produse autohtone. Misiunea Ministerului Economiei și Infrastructurii este de a deschide cât mai multe piețe pentru agenții economici. Pentru asta însă, trebuie să facem ca produsele noastre să fie calitative și să corespundă standardelor europene. Depunem eforturi consolidate în acest sens, pentru a reuși", a subliniat ministrul Chiril Gaburici.

În cadrul întrunirii cu producătorii din sectorul avicol și reprezentanții instituțiilor responsabile, au fost discutate aspecte ce țin de modernizarea legislației UE pe compartimentul sanitar-veterinar și siguranța alimentelor în domeniul avicol, cerințele UE și nivelul de pregătire a întreprinderilor pentru dobândirea dreptului de a exporta aceste produse în țările Uniunii Europene.

Printre condiționalitățile pe care trebuie să le îndeplinească Republica Moldova, prevăzute în Foaia de parcurs, se numără armonizarea cadrului legislativ național la acquis-ul comunitar; reformarea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în vederea îndeplinirii cerințelor pentru obținerea dreptului de export în UE a cărnii și ouălor de pasăre categoria B; asigurarea conformității operatorilor businessului alimentar; reorganizarea sistemului de laboratoare etc.

Republica Moldova va obține dreptul de a exporta carne și ouă în UE, după desfășurarea unei misiuni de audit din partea Uniunii Europene. În acest sens, experții din Lituania au prezentat astăzi procedura de organizare a auditului de țară pentru obținerea acestui drept.

VEZI ȘI:

Obținerea dreptului de a exporta carne și ouă în UE, discutată de Ministerul Economiei

Citeste tot despre: comerţ, economie, export, sectorul avicol, UE
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3960 -0.0818%
USD USD 18.2002 0.0258%
RUB RUB 0.2844 0.5302%
RON RON 4.3136 -0.0857%
UAH UAH 0.6902 0.2906%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile