Logo Realitatea.md

Ministerul Economiei trebuie să prezinte într-o săptămână un plan de acțiuni pentru evitarea pe viitor a tragediilor similare celei de pe Bd. Moscova

11 Octombrie 2018, 14:23 // Actualitate

Premierul Pavel Filip a cerut Ministerului Economiei și Infrastructurii elaborarea unui plan de acțiuni pentru prevenirea și evitarea pe viitor a tragediilor similare celei produse săptămâna trecută ăntr-un bloc de locuințe de le bd. Moscova. Termenul de prezentare a planului de acțiuni este de o săptămână. 

Foto simbol

După ce expertiza tehnică va fi gata, Primăria Chișinău se va ocupa de lucrări de proiectare și reabilitare a blocului.

"Atunci când avem o situație de criză, avem două aspecte: 1. Cum gestionăm situația. Și aici vreau să mulțumesc salvatorilor, pompierilor, polițiștilor și medicilor pentru felul în care au acționat. 2. Cum ne asigurăm că așa ceva nu se mai poate repeta. Noi, ca autorități, trebuie să luăm toate măsurile pentru a elimina aceste riscuri și să acționăm consolidat și coordonat între instituții", a declarat Pavel Filip.

Prim-ministrul a menționat că în prezent, pentru lichidarea consecințelor deflagrației, eforturile responsabililor trebuie să se concentreze pe trei dimensiuni:

1. Efectuarea expertizei detaliate a blocului. Potrivit concluziilor preliminare ale experților, blocul poate fi restabilit, iar în urma unor lucrări de consolidare, locatarii ar putea reveni în apartamentele lor.

2. Asigurarea persoanelor cu locuințe provizorii. "Toți cei care au locuit pe scara avariată trebuie să aibă locuințe provizorii și toate condițiile. Prioritatea numărul 1 sunt oamenii", a specificat premierul.

3. Asigurarea reglementărilor necesare care ar preveni astfel de riscuri. "Să vedem cum ne asigurăm că așa ceva nu se mai poate întâmpla. Dacă este nevoie, să intervenim la cadrul legal, dacă trebuie să schimbăm mecanismele de utilizare a buteliilor de gaz și, foarte important, să comunicăm cu oamenii", a punctat Pavel Filip.

Amintim în acest context că, autoritățile municipale din Chișinău vor lua la evidență „pentru verificarea minuțioasă” blocurile de locuințe care nu sunt conectate la gaz

Sâmbăta trecută, într-un apartament de pe bd. Moscova 11/5, s-a produs o explozie, care se presupune că e de la o scurgere de gaz dintr-o butelie. Deflagrația a ucis patru oameni, a rănit grav alte două persoane și a distrus circa zece apartamente.

Vezi și:

Salvatorii au finalizat lucrările de demontare a construcțiilor instabile de la etajele afectate de deflagrație din sect. Rîșcani (VIDEO)

Punctele mobile care vând în Chișinău gaz lichefiat la butelie vor fi evacuate de urgență

Peste 200 de chișinăuieni au sunat la Primărie să spună că știu locatari care folosesc butelii cu gaz în apartamente, în ultimele două zile

Fiecare locuinţă în care există butelii de gaz va fi dotată GRATUIT cu detectoare. Plahotniuc: ”Ca oamenii să se simtă liniştiţi şi în siguranță”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6937 0.5207%
USD USD 18.1755 -0.1544%
RUB RUB 0.2899 0.3809%
RON RON 4.3838 0.6105%
UAH UAH 0.6932 -0.1297%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile