Logo Realitatea.md

Ministerul Mediului s-a autosesizat pe cazul poluării râului Bîc. A fost sesizată și Procuratura

01 Septembrie 2019, 16:43 // Actualitate

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) s-a autosesizat pe cazul mirosului neplăcut și înțepător din municipiul Chișinău, precum și asupra faptului că acesta ar veni de la stația de epurare, care revarsă deșeurile neprelucrate direct în râul Bîc. Anunțul a fost făcut astăzi de către Secretara de Stat a MADRM, Iuliana Cantaragiu.

Foto Simbol

„În ultima perioadă în spațiul public a apărut mai multă informație, din partea mai multor cetățeni, cu privire la poluarea râului Bâc.

Vrem să vă comunicăm, că Ministerul Mediului s-a autosesizat. Prin urmare, ținem să vă informăm că pe data de 29 august curent, Inspecția pentru Protecția Mediului Chișinău s-a deplasat la Stația de Epurare Chișinău în scopul investigării cauzei poluării. Constatările preliminare ale Inspecției pentru Protecția Mediului sunt că sursele de poluare pot fi multiple, inclusiv de la agenți economici. În acest sens, au fost prelevate probe de apă din mai multe puncte pentru efectuarea investigațiilor de laborator, care vor oferi o claritate mai mare referitor la sursa de poluare. Rezultatele de laborator vor fi miercuri”, a scris Secretara de Stat pe pagina sa de Facebook.

Iuliana Cantaragiu a anunțat că despre poluarea râului Bâc, a fost sesizată și Procuratura. „Procurorii și inspectorii IPM Chișinău investighează cazul și vor efectua în următoarele zile controale la mai mulți agenți economici, care ar putea prin activitatea sa economică să polueze apele râului Bâc. Țin să menționez, că mă voi deplasa și eu pe malurile râului Bâc, în mod inopinat, să investighez cazul, în mod special seara, când știu eu că se fac deversările. Făceam astfel de vizite și anterior, doar că în calitate de membru al societății civile, și o voi face și în continuare, doar că acum având o funcție publică și având alte responsabilități”, se mai arată în postarea Iulianei Cantaragiu.

Despre cursul investigației, Secretara de Stat, a spus că v-a ține la curent opinia publică.

Amintim că, de câteva zile, Capitala a fost „invadată” de un miros insuportabil. Unii consideră de vină ar fi stația de epurare a apelor, care s-ar fi defectat și toate rezidurile se scurg în râul Bîc, lucru declarat și de ex-ministrul al Mediului Valeriu Munteanu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.2014 0.8285%
USD USD 18.5683 0.1332%
RUB RUB 0.2460 2.2869%
RON RON 4.1806 0.7641%
UAH UAH 0.6855 1.2705%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile