Logo Realitatea.md

Ministerul Sănătății anunță cauzele oficiale ale INTOXICAȚIEI de la tabăra de vară ”Ciaica” din Taraclia

29 Iunie 2018, 20:59 // Societate

Rezultatele examinării cazului de intoxicație a copiilor din tabăra „Ciaica”, or. Taraclia Grupul de lucru, instituit la data de 26 iunie curent, de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pentru a stabili circumstanțele care au determinat apariția cazurilor de intoxicație la copiii din tabăra de odihnă „Ciaica” din or. Taraclia, a prezentat rezultatele anchetei interne și măsurile pentru prevenirea apariției cazurilor analogice.

Astfel, conform concluziilor prezentate de Comisie, a avut loc o îmbolnăvire în grup cu o sursă sigură de agent patogen, care potrivit debutului brusc și perioadei de dezvoltare a intoxicației, precum și consumarea produselor alimentare comune, sunt caracteristice pentru infecțiile transmise pe cale alimentară.

Foto: ANSA

Factorii care au contribuit la declanșarea intoxicației alimentare la copii sunt:

1. Deschiderea taberei de odihnă fără autorizație sanitară;

2. Admiterea personalului în câmpul muncii fără examenul medical;

3. Aprovizionarea obiectivului cu apă din sursă nesigură, inclusiv la blocul alimentar;

4. Pregătirea igienică insuficientă a personalului din blocul alimentar;

5. Nerespectarea proceselor tehnologice la prelucrarea preliminară și prepararea bucatelor;

6. Supravegherea formală de către responsabilii taberei, a stării sănătății lucrătorilor de la blocul alimentar.

Pentru a preveni cazuri similare în alte tabere de odihnă pentru copii, în perioada sezonului estival 2018, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a recomandat subdiviziunilor teritoriale de specialitate să evalueze situaţia privind modul de organizare şi funcţionare a taberelor de odihnă şi întremare a sănătăţii copiilor (Procuratură, Serviciul situaţiilor excepţionale, Agenţia pentru siguranţa alimentelor, structurile teritoriale ale Agenției Naționale de Sănătate Publică, etc.).

Materialele acumulate de Comisie vor fi transmise către organele competente pentru luarea deciziei conform legislației în vigoare.

Amintim că incidentul a avut loc la finele săptămânii trecute. Într-un final, 29 de copii, cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, au ajuns la spital cu diverse simptome precum dureri de cap și de burtă, febră și diaree. Preliminar, s-a constatat că tabăra activa fără autorizație sanitară, iar activitatea acesteia a fost sistată temporar. 

În acest context, premierul Pavel Filip a cerut ca toate taberele de odihnă din republică să fie verificate, pentru a se evita asemenea incidente pe viitor.

 

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5084 0.0000%
USD USD 17.2289 0.0000%
RUB RUB 0.2279 0.0000%
RON RON 4.2084 0.0000%
UAH UAH 0.6057 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile