Logo Realitatea.md

Ministerul Sănătății a făcut publice rezultatele anchetei, în cazul acuzațiilor aduse de Mihai Stratulat, privind activitatea a două spitale

05 August 2018, 12:07 // Actualitate

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) informează că, în urma inițierii anchetei privind dezvăluirile făcute de medicul pediatru, Mihai Stratulat, cu referire la calitatea asistenței medicale acordată copiilor în cadrul Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 (SCMC nr.1) și Spitalul Clinic Municipal nr. 1 (SCM nr.1), nu au fost depistate cazuri de internare nejustificată a copiilor, iar Comisia creată pentru cercetarea cazului a confirmt administrarea corectă a terapiei antibacteriene la copii. Concluziile au fost făcute publice într-un raport al ministerului.

Foto simbol

Potrivit Ministerului, antibioticele au fost și sunt administrate în conformitate cu protocoalele clinice naționale și Ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății. Astfel, pentru a face lumină asupra acestui caz, MSMPS creat o comisie care a efectuat verificări la ambele instituții medicale vizate, a aplicat în investigație Regulamentul activității de supervizare în domeniul sănătății mamei și copilului cu instrumentele de supervizare externă a asistenței medicale, a executat observarea directă a pacienților, convorbiri cu părinții/aparținătorii. La fel, s-a studiat și analizat arhiva fișelor medicale pe perioada 2016-2018, inclusiv fișele medicale ale copiilor care se aflau internați la momentul verificării.

Totodată, membrii Comisiei au analizat aplicarea actelor normative și documentelor de referință conform legislației: planul strategic de dezvoltare ale instituțiilor vizate, rapoartele anuale de activitate ale acestora pentru anul 2017 și semestrul I anul 2018, gradul de satisfacție a aparținătorilor, certificatele de acreditare și de perfecționare continuă în domeniul medical al medicilor radiologi, chestionare de evaluare a parinților sau îngrijitorilor etc. De asemenea, au fost minuțios studiate rezultatele de radiografie digitală efectuate copiilor-pacienți. Reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări în Medicină au studiat detaliat și independent documentația medicală (2016-2018) și codificarea clinică a diagnozelor în sistemul de clasificare a pacienților în funcție de diagnostic (DRG).

Comisia a stabilit conformitatea asistenței medicale acordată în cele două instituții medicale, aplicabilitatea protocoalelor naționale în domeniul neonatologie /pediatrie și a documentat o cotă constantă a diagnozelor principale de pneumonie în structura grupelor de diagnostic principal.

Raportul final indică, în bază de evidențe și date statistice anuale, tendința de diminuare a diagnozelor de Pneumonie la ambele spitale în 2017 și în primul trimestru 2018. Nu au fost confirmate cazuri de internare nejustificată a copiilor. Concluziile Comisiei confirmă administrarea corectă a terapiei antibacteriene la copii internați. Antibioticele au fost și sunt administrate în conformitate cu protocoalele clinice naționale și Ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății.

În ancheta Comisiei este menționat asigurarea cu medici-radiologi și imagiști la ambele instituții medicale – toți licențiați în radiologie. În acelaș timp, doi radiologi (din totalul de 4) sunt de vârstă pensionară, respectiv de 67 și 74 de ani, care nu au avut în ultimii cinci ani cursuri de perfecționare continuă.

Amintim că, la începutul lunii iulie, medicul pediatru, Mihai Stratulat, a venit cu critici dure la adresa conducerii a două spiale din Chișinău - Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 (str. S. Lazo) și Spitalul Clinic Municipal nr. 1 (str. Melestiu), susținând că în aceste instituții nu se face medicină și că spitalele ar trebui închise din cauza încălcărilor grave pe care medicii de aici le comit conștient.

VEZI ȘI: 

Răspunsul conducerii Spitalului Municipal pentru Copii nr.1, criticelor medicului Mihai Stratulat: „Utilizează mijloace ieftine pentru a se promova personal”

Pediatrul Mihai Stratulat critică dur situația din 2 spitale din Chișinău: „Aici dezmățul e cel mai mare. Eu consider ca ar trebui închise”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7985 0.2253%
USD USD 17.8856 0.5103%
RUB RUB 0.2723 0.8892%
RON RON 4.1887 0.2441%
UAH UAH 0.7156 1.0164%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile