Logo Realitatea.md

Ministerul Sănătății a inițiat o anchetă internă privind decesul de pe strada Lech Kaczynski

22 Septembrie 2018, 18:13 // Societate

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a inițiat o anchetă internă privind decesul de acum două zile, de pe strada Lech Kaczynski din cartierul Telecentru al capitalei. Azi, secretarul general de stat al MSMPS, Boris Gîlca, a convocat o ședință cu responsabili de la Serviciul 112 și Centrul Național de Medicină Urgentă Prespitalicească, la care s-a discutat acest subiect.

Foto simbol

„Este regretabil, revoltător și inadmisibil ca oamenii să decedeze sau să aibă de suferit din cauza neacordării la timp a asistenței medicale. Asta ne demonstrează că în sistem unele lucruri nu funcționează, că persoane cu funcții de răspundere nu aplică managementul medical corespunzător, iar aceste lucruri necesită remediere de urgență. Solicit conducerii fiecărei instituții să își exercite funcțiile. În mod prioritar să fie revizuiți algoritmii de triere a cazurilor de urgență, să fie realizate instruiri suplimentare pentru personalul de la Serviciul 112 și al CNAMUP privind interacțiunea cu apelanții serviciului, iar personalul medical să fie responsabilizat pentru o comunicare eficientă și deontologică cu pacienții”, a declarat Boris Gîlca.

Secretarul de stat a solicitat toată informația detailată privind acest caz, numărul de ambulanțe care operaționale la intervalul de timp raportat și localizarea acestora prin GPS, de ce a durat circa 43 minute până să ajungă ambulanța la solicitare.

De asemenea, conducătorilor instituțiilor menționate li s-au cerut prezentarea imediată către Comisia de anchetă internă a tuturor probelor documentare (fișa medicală, registre, înregistrări audio a discuțiilor de la serviciul 112, explicațiile și rapoartele echipei medicale care a preluat cazul) pentru formularea concluziilor finale.

Din Comisia de anchetă care va investiga acest caz fac parte reprezentanții catedrei de Urgențe Medicale a USMF ”N. Testemițanu”, Comisiilor de specialitate în domeniul urgențelor medicale prespitalicești și în domeniul anatomiei patologice și citologice. Comisia urmează să prezinte ministerului concluziile și propunerile până la data de 25 septembrie curent.

Secretarul general de stat a menționat că cazul va fi documentat și se vor aplica sancțiuni dure pentru responsabilii care au produs erori în executarea responsabilităților de serviciu, inclusiv prin demitere.

Amintim că, acest caz a avut loc joi seara, pe strada Lech Kaczynski din Chișinău. Potrivit martorilor, ambulanța a fost așteptată circa 40 de minute, iar când medicii au sosit au putut doar să constate decesul victimei

Vezi și:

Candu a luat sub control personal cazul decesului bărbatului din cartierul Telecentru. „Voi monitoriza personal evoluțiile...”

Răspunsul de la Serviciul 112, referitor la cazul bărbatului care a murit aseară pe o stradă din sectorul Telecentru din Chișinău

Cazul bărbatului decedat în stradă. Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească susține că ambulanța a ajuns în 8 minute

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8807 0.6664%
USD USD 16.9753 0.2238%
RUB RUB 0.2167 0.7907%
RON RON 4.0807 0.6735%
UAH UAH 0.5998 0.1837%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile