Logo Realitatea.md

Ministra Finanțelor, despre legea salarizării: Deja avem un deficit crescând cu 2 miliarde de lei decât cel planificat

12 Iulie 2019, 12:47 // Economie

Ministra Finanțelor Natalia Gavriliță a asigurat cetățenii că pensiile și salariile vor fi plătite integral și la timp. Peste un miliard de lei urmează a fi transferat din bugetul de stat, în bugetele administrațiilor publice locale pentru a asigura cheltuielile de salarizare.

„Știu că mulți dintre dumneavoastră înțeleg că multe dintre deciziile guvernării precedente erau cadouri manipulări electorale care ne costa scump și pentru care nu au fost bugetate resurse suficiente la nivel local”, a spus ministra.

Noua lege a salarizării ar fi fost adoptată în grabă, înainte de alegeri și fără a fi pregătită suficient. Potrivit ministrei, nu exista un registru al angajaților publici sau date care ar permite evaluarea impactului acestei legi.

„Deputații din Parlamentul precedent au introdus foarte multe amendamente populiste, care de fapt au schilodit esența legii și au creat niște dezechilibre majore. E suficient să ne uităm la salariile unor categorii de angajați”, a spus Natalia Gavriliță.

„În consecință, dacă ne uităm la planificarea bugetului pentru prima jumătate de an deja vedem că cheltuielile pentru legea salarizării depășesc mai mult de un miliard de lei suma planificata în buget, iată că avem deja avem un deficit crescând cu 2 miliarde de lei decât cel planificat”, a mai spus ministra.

În bugetul pentru anul 2019, la capitolul venituri, pe lângă acumulările din impozite și taxe au fost planificate granturi din partea UE în valoare de 1,2 miliarde de lei. În condițiile suspendării relațiilor cu FMI și partenerii din UE, aceste venituri nu puteau veni la buget.

„Vom merge cu rectificarea în Parlament pentru a reflecta condițiile actuale și pentru a acoperi aceste cheltuieli mărite pentru legea salarizării”, a mai menționat Gavriliță.

Potrivit ministrei gaura financiară pe care a primit-o moștenire de la fosta guvernare poate fi estimată la mai mult de patru miliarde de lei.

Natalia Gavriliță a menționat că bugetul va fi ajustat și vor fi reduse cheltuielile planificate pentru investiții capitale - peste 600 de milioane de lei. Banii nu vor mai fi alocați Fondului de eficiență energetică, „care așa și nu a fost creat” și nici pentru construcția noului penitenciar 13.

VEZI ȘI:

Ce trebuie să facă R. Moldova pentru a beneficia de 46,5 milioane de dolari pentru finanțarea deficitului bugetar

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 0.4543%
USD USD 16.6157 -0.1652%
RUB RUB 0.2261 0.2661%
RON RON 4.0694 0.4443%
UAH UAH 0.6000 0.1335%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile