Logo Realitatea.md

Ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, a avut o întrevedere cu Serghei Lavrov. La Moscova au început negocierile pe marginea Acordului privind securitatea socială

25 Februarie 2020, 18:55 // Actualitate

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Aureliu Ciocoi a avut o întrevedere cu omologul său rus Serghei Lavrov, desfășurată în marja segmentului ministerial al celei de-a 43-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. Tot azi, la Moscova, au fost demarate negocierile pe marginea proiectului Acordului  între Republica Moldova și Federația Rusă privind securitatea socială.

Foto: mfa.gov.md

Potrivit unui comunicat al MAEIE, în cadrul întrevederii de la Geneva, cei doi miniștri de externe au abordat mai multe subiecte actuale de pe agenda relațiilor bilaterale, confirmând disponibilitatea ambelor părți privind promovarea continuă a dialogului în diverse domenii de interes reciproc. În context, s-a discutat despre acțiunile bilaterale planificate pentru anul curent, inclusiv consultările pe linia ministerelor de externe, dar și o serie de întrevederi la nivel înalt.

Șeful diplomației moldovenești a reiterat invitația pentru omologul său rus de a efectua o vizită în țara noastră.

La Moscova, în marja demarării negocierilor pe marginea proiectului Acordului moldo-rus privind securitatea socială, a participat o delegație oficială condusă de Nelea Rusu, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și este compusă din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Casei Naționale de Asigurări Sociale și Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă.

Negocierile au fost deschise de către viceministrul Muncii și Protecției Sociale al Federației Ruse, Alexei Cerkasov, care a subliniat importanța negocierii unui nou acord pentru sporirea protecției sociale ale cetățenilor ambelor state, îndreptățindu-i la o pensie din aceste state pe baza contribuțiilor achitate.

La rândul său, Nelea Rusu a menționat că scopul negocierilor este definitivarea Acordului, menit să instituie un nou cadru de garanții sociale pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova, care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă în Federația Rusă. În speță, proiectul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale,  în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, pensiilor de urmaș și ajutor de deces.

Acordul negociat este bazat pe principiul proporționalității și exportului de prestații sociale în baza căruia drepturile la pensie se vor stabili de fiecare stat proporțional stagiului de cotizare realizat pe teritoriul propriu. Acesta va substitui actualul Acord între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind garanțiile drepturilor cetățenilor în domeniul asigurării cu pensii, semnat la 10 februarie 1995.

Republica Moldova a încheiat, până în prezent, acorduri de securitate socială bazate pe principiul proporționalității și exportului de prestații sociale cu 14 state.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1290 0.0010%
USD USD 18.5163 -0.6471%
RUB RUB 0.2447 0.4103%
RON RON 4.1626 -0.1224%
UAH UAH 0.6787 -0.8618%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile