Logo Realitatea.md

Ministrul Finanțelor: Funcționarii responsabili de calcularea și achitarea salariilor au admis erori regretabile

04 Februarie 2019, 15:25 // Economie

Ministrul Finanțelor, Ion Chicu, a anunțat rezultatele verificării de către Inspecția Financiară a corectitudinii calculării salariilor pentru luna decembrie 2018, în municipiul Chișinău (cu excepția instituțiilor salarizate conform HG 1234 – școli profesionale, colegii).

Foto: Facebook.com

Potrivit lui, calcularea și achitarea salariilor pentru luna decembrie 2018 a fost efectuată la toate instituțiile bugetare din municipiu (282 instituții. La 138 dintre acestea, salariile au fost achitate fără atribuirea sporurilor de performanță și a sporurilor cu caracter specific. Motivul invocat de funcționarii responsabili ar fi fost „reținerea aprobării regulamentelor interne respective, concedii medicale si nu numai, etc.” Angajații din aceste instituții au primit asigurări, că vor primi în scurt timp atât sporurile pentru luna decembrie, cât și salarii calculate corect pentru luna ianuarie.

Din 268 de instituții cu dreptul de a beneficia de achitarea către angajați a diferențelor de salarii, pentru luna decembrie aceste plăți au fost calculate numai în 188 de instituții.

„Motive invocate de funcționarii responsabili sunt diferite, dar de neînțeles pentru mine. Avem aceleași asigurări, ca angajații vor primi diferența”, a menționat Ion Chicu.

Din 241 de instituții cu dreptul de a beneficia de achitarea către angajați a plăților compensatorii (pentru salariile care nu ating nivelul de 2000 lei), pentru luna decembrie aceste plăți au fost calculate numai în 153 de instituții, din aceleași motive.

Ministrul Finanțelor a concluzionat că pentru o bună parte din angajați, functionarii responsabili de calcularea și achitarea salariilor au admis erori regretabile.

„În urma acestor erori, mulți oameni au primit salarii mai mici decât prevede legislația. Sper colegii să-și repare erorile cât mai rapid, iar angajații bugetari din municipiu să-si primească sporurile în zilele următoare”, a scris ministrul pe pagina sa de facebook.

Amintim că la ultima ședință a Guvernului, premierul Pavel Filip a îndemnat cetățenii care nu beneficiază de majorare a salariului conform noii legi a salarizării, să se adreseze la contabili sau la conducerea întreprinderii unde activează - „cei care nu au calculat corect salariul mediu pentru anul trecut și nu au plătit această compensație”

VEZI ȘI:

Filip: Nimeni nu va primi un salariu mai mic decât îl primește acum! Adresați-vă la contabilii care nu au calculat corect

Citeste tot despre: bugetari, calculare, erori, Legea salarizării
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0864 0.3582%
USD USD 17.9850 0.2330%
RUB RUB 0.2802 0.7914%
RON RON 4.2180 0.3092%
UAH UAH 0.6839 0.0585%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile