Logo Realitatea.md

Ministrul Justiției Alexandru Tănase și-a trasat obiectivele. Cu ce reforme își va începe mandatul înaltul funcționar de stat

15 Ianuarie 2018, 16:22 // Actualitate

Operarea unor modificări importante pe zona competenților și a bunei funcționări a Consiliului Superior al Magistraturii este principala reformă care va fi înfăptuită de către noul ministru al Justiției, Alexandru Tănase. Declarația a fost făcută de către oficial, ieri seara, în cadrul unei emisiuni televizate.

„Există o percepție greșită în mediul judecătorilor că independența justiției îi pune la adăpost pe magistrați de orice. Nu este așa. De aceea vom opera modificări importante în legislație, care vor permite sancționarea fără nici un fel de echivoc a celora care se fac vinovați de diferite abuzuri. De independență trebuie să beneficieze doar acei judecători, care își fac onest datoria și conform legii”, a menționat ministrul.

Potrivit lui Tănase, Procuratura și corpul avocaților poate fi reformată și scoasă din zona politicului administrativ, însă când este vorba de justiție aceste lucruri nu sunt posibile. „Noi vream să avem în justiție așa numiții „pioneri ai schimbării”. Recent au fost numiți aproximativ 200 de judecători noi și eu nu aș vrea ca acești oameni să se transforme în vreo cinci ani în aceste judecători care erau până la ei. Dacă nu se va întreprinde nimic, exact acolo vom ajunge”, a afirmat Tănase.

O altă prioritate a ministrului Justiției vizează controlul judiciar asupra arestului preventiv. Potrivit lui Alexandru Tănase acest lucru s-a transformat în justiția din Moldova într-o simplă formalitate. „ Suntem primii în top la faptul că avocații protestează că judecătorii aplică fără discernământ arestul preventiv. Magistrații aplică în Republica Moldova arestul preventiv în 90 la sută din cazuri fără a ține cont de prezumția nevinovăției și a libertății. Chiar dacă îmi propun acest lucru să-l modific pe parcursul mandatului, din păcate nu este posibil doar cu schimbarea legislației, deoarece este una bună, conform standardelor internaționale, însă totul depinde de acțiunea judecătorilor, care trebuie să aplice mandatul de arest preventiv cu bună credință”, a conchis Tănase.

Totodată, ministrul speră că va avea toată susținerea societății civile și a Parlamentului pentru a duce la bun sfârșit mandatul său și a reformelor pe care și le propune.

Realitatea.md amintește că săptămâna trecută, noii miniștri și viceprim-miniștri au fost numiți în funcție, iar președintele Parlamentului, Andrian Candu, a semnat decretul, după ce șeful statului, Igor Dodon, a  fost suspendat temporar din funcție, pentru că a refuzat în mod repetat numirea acestora în funcție

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6051 1.0525%
USD USD 17.6122 -0.0879%
RUB RUB 0.2495 0.3620%
RON RON 4.0465 1.0110%
UAH UAH 0.6557 0.0305%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile