Logo Realitatea.md

Ministrul Justiției pare să știe deja decizia Procuraturii privind Platon: Își va ispăși pedeapsa pe teritoriul Republicii Moldova

22 Ianuarie 2020, 07:46 // Societate

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, este de părerea că Veaceslav Platon nu ar trebui să fie eliberat din detenție. Spune că nu este posibilă nici reîntoarcerea acestuia în Ucraina, așa cum a cerut procurorul general de la Kiev, într-o solicitare adresată omologului său moldovean, Alexandr Stoianoglo.

„Nu este posibil să extrădezi și apoi să fie anulată extrădarea, în condițiile în care persoana este condamnată pe teritoriul Republicii Moldova și urmează să-și ispășească pedeapsa pe teritoriul Republicii Moldova și având încă și cetățeania Republicii Moldova”, și-a spus ministrul opinia la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8.

Nagacevschi a amintit că Platon s-a adresat în instanța de judecată, cerând reducerea termenului de pedeapsă din cauza condițiilor proaste de detenție, așa cum a procedat și fostul premier Vlad Filat. Există câteva cereri pe rol în instanță, spune ministrul, dar și în situația în care judecătorii vor decide în favoarea lui Platon, nu ar fi suficient pentru ca acesta să fie eliberat din penitenciar.

Amintim că procurorul general al Ucrainei i-a trimis, încă pe 10 decembrie, o scrisoare procurorului general al Republicii Moldova prin care a cerut să fie întreprinse măsurile necesare pentru întoarcerea lui Veaceslav Platon la Kiev. În scrisoare se spune că au fost încălcate procedurile la extrădarea lui Platon în R. Moldova în vara anului 2016 și acesta ar trebui să revină în Ucraina, pentru a relua procesul și a analiza din nou solicitarea R. Moldova de extrădare, cu respectarea tuturor normelor legale.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.3852%
USD USD 16.7700 0.6331%
RUB RUB 0.2176 -0.9558%
RON RON 4.0054 -0.6917%
UAH UAH 0.5935 0.4060%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile