Logo Realitatea.md

Ministrul moldovean de Externe a efectuat prima sa vizită peste hotarele țării. A avut o întrevedere cu omologul său ucrainean

04 August 2020, 13:57 // Politica

Minitrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Oleg Țulea, a avut astăzi prima sa vizită oficială peste hotarele Republicii Moldova, unde s-a întâlnit în Ucraina cu omologul său Dmytro Kulea și a discutat mai multe subiecte de actualitate, legate de buna colaborare dintre aceste două state.

Foto: MAEIE

„Folosesc cu plăcere această ocazie pentru a exprima încă o dată gratitudinea dlui Ministru Kuleba în legătură cu invitația de a vizita Ucraina. Aceasta este prima mea vizită oficială în străinătate în calitate de Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. În actualele condiții speciale, dictate de pandemia provocată de virusul COVID-19, când întrevederile directe sunt limitate, fiind practicate mai mult discuțiile prin conferințele on-line, astfel de contacte personale au devenit și mai importante. De aceea, apreciez într-un mod cu totul special, posibilitatea de a comunica azi la Kiev, cu Dumneavoastră, dragă Dmytro, la direct”, și-a început discursul Țulea la Kiev.

Ministrul de Externe moldovean a declarat că, „astăzi a continuat dialogul predecesorilor oficiali”, pentru că „parteneriatul veritabil între Republica Moldova şi Ucraina și-a demonstrat eficiența pe parcursul celor 28 de ani de relații diplomatice.

„Îmi face plăcere să confirm cele spuse de Ministrul Kuleba că întrevederea noastră și discuțiile deschise, consistente și detailate asupra relației bilaterale moldo-ucrainene corespund nivelului parteneriatului strategic al relațiilor dintre țările noastre. Un subiect comun pe agenda Chișinăului și Kievului îl constituie promovarea continuă a procesului de integrare europeană. În context, am vorbit despre stadiul actual al dialogului țărilor noastre cu partenerii europeni, despre experiența în procesele de reformă pentru modernizarea societăților noastre spre beneficiul oamenilor, dar și perspectivele care se deschid în această direcție, inclusiv pentru coordonarea unui set de acțiuni pentru Summitul Parteneriatului Estic din martie 2021. Astfel, vectorul comun european de dezvoltare rămâne o bază solidă în relația bilaterală, precum și în efortul de a construi statele noastre democratice, moderne și prospere”, a mai spus Țulea.

Oficialul moldovean a precizat că prin semnarea Planului consultărilor bilaterale interministeriale pentru anii 2021 – 2022 s-a adresat un alt semnal al determinării comune pentru aprofundarea relației moldo – ucrainene pe filiera diplomațiilor celor două țări. Acesta document stipulează contactele sistematice al experților pe toate palierele, doar că pandemia provocată de noul coronavirus aduce cu sine o serie de modificări substanțiale în agendele țărilor, dar urmează să fie asigurat dialogul la toate nivelurile în condițiile noii realități și să se revenă la realizarea practică a acțiunilor planificate la început de an, care vizează tot spectrul de subiecte bilaterale.

În această ordine de idei, vom putea să facem pași înainte pentru soluționarea unor dosare care se află de mult timp pe agenda bilaterală prin reluarea activității Grupurilor de lucru sectoriale în chestiuni de interes reciproc. Relaţiile comercial-economice bilaterale trebuie să fie intensificate. În acest context, am propus organizarea la Chișinău a următoarei ședințe a Comisiei interguvernamentale de colaborare comercial-economică, precum și promovarea în continuare a dialogului direct la nivelul co-președinților Comisiei. De asemenea, ne dorim să intensificăm cooperarea dintre cele două țări și în domeniul cultural-umanitar. Am convenit în cadrul întrevederii și asupra necesității activizării dialogului pe linia celor două ministere ale educației, iar în timpul apropiat este planificată cea de-a 3-a reuniune în format de videoconferință.

Bineînțeles, am discutat pe marginea problematicii de securitate. În ceea ce privește reglementarea conflictului din estul Ucrainei și problema Crimeii am reconfirmat susținerea de către Republica Moldova a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în limitele frontierelor sale recunoscute internațional. Totodată, am exprimat recunoștință pentru sprijinul acordat Moldovei de către Ucraina în contextul identificării unor soluții durabile în procesul de reglementare transnistreană”, a mai adăugat ministrul moldovean.

În această ordine de ideii, Țulea și-a arătat deschiderea pentru o cooperare activă și eficientă în cadrul organismelor internaționale și regionale din care fac parte R. Moldova și Ucraina: ONU, Consiliul Europei, OSCE, OCEMN, GUAM, precum și menținerea unui dialog strâns între misiunile diplomatice și oficiile consulare ale țărilor noastre peste hotare

La final, Oleg Țulea, l-a invitat Dmytro Kulea, să efectueze o vizită în Republica Moldova.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6325 0.5449%
USD USD 16.8606 0.5403%
RUB RUB 0.2169 -0.3217%
RON RON 4.0264 0.5243%
UAH UAH 0.5963 0.4718%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile