Logo Realitatea.md

Ministrul Popovici, care citează din filme sovietice de animație, și problema salariilor artiștilor. Ce s-a decis

27 Ianuarie 2020, 15:48 // Societate

Se pare că ministrul Corneliu Popovici vrea să fie subiect de știre mai multe zile. După ce angajați ai instituțiilor culturale s-au plâns în spațiul public că nu le-a fost achitat salariul pentru decembrie 2019, ministrul Educației, Culturii și Cercetării a anunțat o conferință în dimineața de luni, 27 ianuarie, pentru a oferi explicații. O remarcă. Presa a fost anunțată despre evenimentul preconizat pentru ora 08:45, nici cu cel puțin jumătate oră înainte...

  • Geneza 

Angajatul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Victor Vdovicenco, cu un salariu de 3.500 de lei a divulgat că deja de peste 20 de zile are o reținere la salariu. El a spus că ministrul Corneliu Popovici i-ar fi dat următoarea replică, atunci când i s-a plâns: „artistul trebuie să fie flămând”.

„Mulți vor spune că mă revolt pe nedrept, pentru că prestez servicii muzicale la ceremonii … Însă stimați prieteni, dacă ar fi posibil să supraviețuiești cu salariul, cu siguranță m-aș limita doar la el. O deosebită plăcere am să salut ministrul Culturii, domnul Corneliu Popovici prin intermediul acestei postări, care a fost în vizită la teatrul nostru recent și se grabea atât de mult să părăsească sala, că nici nu a dorit să asculte toate părerile colegilor noștri, în schimb a zis o frază genială: „artistul trebuie să fie flămând”. Poate ar fi cazul să fie așa începând cu cei ce ne conduc, sunt sigur că dumneavoastră domnule ministru ați primit salariul la timp”, a scris Victor Vdovicenco pe Facebook.

  • Reacția ministrului

Ministrul Corneliu Popovici a reacționat la postarea în cauză și a dat asigurări că salarii vor săptămâna asta, cu precizarea că atunci când a spus că „artistul trebuie să fie flămând” s-a referit la un citat celebru.

  • Comunicatul de presă, după conferința de presă de la 08:45:

Ministrul Corneliu Popovici a prezidat astăzi, 27 ianuarie, ședința de lucru cu managerii instituțiilor teatrale și concertistice, subordonate Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Principalul subiect abordat în cadrul discuțiilor a vizat definitivarea procedurilor de reorganizare a instituțiilor teatrale și concertistice din întreprinderi de stat în instituții publice la autogestiune de către managerii instituțiilor pentru a putea beneficia de mijloacele financiare de la bugetul de stat.

În debutul ședinței, ministrul Corneliu Popovici a subliniat importanța asigurării de către conducătorii instituțiilor teatrale și concertistice a unui management instituțional eficient, astfel încât angajații acestora să primească salariile în termen.

„Ministerul Educației, Culturii și Cercetării solicită urgentarea procedurilor de deschidere a conturilor privind deservirea instituției publice la autogestiune prin sistemul trezorerial al Ministerului Finanțelor pentru ca mijloacele financiare de la bugetul de stat să fie transferate în conturile teatrelor și organizațiilor concertisticeîn termeni cât mai restrânși”, a afirmat oficialul.

Totodată, în contextul în care, procesul de reorganizare nu a fost definitivat de către unele instituții, ministrul Educației, Culturii și Cercetării a solicitat întreprinderea în mod prioritar a tuturor măsurilor, astfel încât și aceste entități să beneficieze de subvenții de la bugetul de stat: „Colaboratorii Ministerului Educației, Culturii și Cercetării vă vor oferi tot suportul necesar ca acest proces să fie realizat conform prevederilor legale. În caz contrar persoanele din cadrul ministerului sau instituțiilor teatrale și concertistice responsabile de tergiversarea intenționată a unor procese vor fi sancționate”.

În conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 5/2019 „Cu privire la organizarea și funcționarea unor instituții publice teatrale și concertistice”, mijloacele financiare de la bugetul de stat se transferă în conturile instituțiilor deschise în cont unic Trezorerial. Deschiderea conturilor trezoreriale se efectuează în conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului Finanțelor nr. 215/2015.

La ședință au participat: directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadîrcă, directorul, Moldova-Concert, Andrei Locoman, directorul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevi”, Svetlana Bivol, directorul Sălii cu Orgă, Larisa Zubcu, directorul Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „JOC”, Aliona Strîmbeanu, directorul interimar al Teatrului Republican „Luceafărul”, Vitalia Grigoriu, directorul adjunct al Teatrului Național „Eugene Ionesco", Denis Dimitriu, directorul Teatrului „Alexei Mateevici”, Hatman Frunze Elena, directorul Teatrului Național de Stat „Vasile Alecsandri”, mun. Bălți, Veaceslav Slavian, directorul Teatrului Republican Muzical-Dramatic „B.P.Hasdeu”, or. Cahul, Gheorghe Mândru, directorul Centrului de Cultură şi Artă „Ginta Latină”, Tudor Țărnă, reprezentanți ai Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Teatrului Dramatic de Stat pentru Tineret „S uliţî Roz” și Teatrului Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.2014 0.8285%
USD USD 18.5683 0.1332%
RUB RUB 0.2460 2.2869%
RON RON 4.1806 0.7641%
UAH UAH 0.6855 1.2705%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile