Logo Realitatea.md

Ministrul ucrainean de Externe, la întrevederea cu Ulianovschi: Depozitul de muniții din Transnistria - o amenințare la securitatea Ucrainei

03 Octombrie 2018, 22:06 // Actualitate

Depozitul de muniții rusești din satul Colbasna din Transnistria reprezintă o amenințare fundamentală în domeniul siguranței și al ecologiei pentru Ucraina și Republica Moldova, a declarat Ministrul de externe al Ucrainei, Pavel Klimkin, la conferința de presă comună cu ministrul de externe al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi.

Foto Simbol

Ministrul ucrainean a menționat că a purtat negocieri detaliate cu omologul său moldovean cu privire la întregul spectru al relațiilor bilaterale și al agendei europene. „Accentul principal este că avem un trecut comun, provocări comune în sensul protejării integrității și suveranității noastre teritoriale și sunt absolut sigur că există un viitor european comun”, a spus Klimkin.

„Ambele țări suferă din cauza agresiunii ruse și din cauza prezenței militare ruse. Lucrăm în mod constant pe toate platformele internaționale, precum și în contextul eliberării Transnistriei de prezența rusă. Existe primele semne pozitive, deși foarte slabe, în sensul că cel puțin de acum in Transnistria mașinile vor avea plăcuțe de înmatriculare obișnuite. Din păcate, acest lucru nu înseamnă că provocările care vin din Transnistria se vor opri, deoarece se fac tentative de destabilizare a Ucrainei de către Rusia inclusiv dinspre teritoriul Transnistriei”, a mai afirmat Klimkin.

De asemenea, oficialul ucrainean a menționat că R. Moldova șu Ucraina vor lucra împreună pentru a elimina amenințarea reprezentata de depozitul rusesc de muniții din satul Colbasna, care este o amenințare fundamentală pentru ambele țări. „Este o amenințare în domeniul securității și, în sensul prezenței trupelor rusești și al unei amenințări fundamentale pentru mediul inconjurator”, – a mai afirmat Pavel Klimkin, scrie paginaderusia.ro.

Colbasna este un sat din raionul Rîbnița din Republica Moldova, parte a regiunii nerecunoscute- Transnistria. Depozitele militare din satul Colbasna au fost înființate în anii 1940. Începând cu anul 2000, volumul de arme și muniții ale Rusiei în Transnistria a fost de aproximativ 42.000 de tone. Din 2000 până în 2004, aproximativ 50% din arme, echipamente militare și muniții au fost îndepărtate sau distruse la fața locului. În stoc, potrivit diferitelor estimări, rămân între 19.000 și 21.500 de tone de muniții: proiectile, bombe, mine, grenade și cartușe.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5304 0.7267%
USD USD 17.3188 0.3296%
RUB RUB 0.2408 -0.7420%
RON RON 4.0356 0.6811%
UAH UAH 0.6434 1.2431%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile