Logo Realitatea.md

Mirare, nemulțumire și declarații răsunătoare! Reacțiile politice, după invalidarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase

20 Iunie 2018, 11:40 // Politica

Decizia de ieri a magistraților Judecătoriei sectorului Centru privind invalidarea mandatul primarului ales al capitalei Andrei Năstase a stârnit numeroase reacții din partea politicienilor. Astfel, printre cei care și-au exprimat opinia și au comentat ultimile evenimente se numără fostul primar al Capitalei Dorin Chirtoacă, unul dintre fostul candidat din partea PUN Constantin Codreanu, ex-candidatul PL Valeriu Munteanu, vicepreședintele Parlamentului Valeriu Ghilețchi, liderul PL Mihai Ghimpu, liderul PAS Maia Sandu, liderul PUN Anatol Șalaru și purtătorul de cuvânt al PDM Vitalie Gamurari. 

Colaj: Realitatea.md

Dictatura - în toată splendoarea ei! Plahotniuc a aprins fitilul, dar și a confirmat că el controleaza justiția în totalitate. După ce a furat tot ce a putut, până și sufletul deputaților, procurorulor, judecătorilor s.a., vrea să fure votul nostru, al fiecăruia dintre noi. Dacă nu apărăm votul nostru acum, atunci nu vor mai conta nici parlamentarele și nici nimic.
Protestele sunt obligatorii, și dacă va fi pe termen lung, atunci modelul de la București, din iarna lui 2017: seara, după orele de munca și/sau în weekend, pâna obținem rezultatul legitim - Primarul ales, Andrei Nastase, la Primărie!”, a scris ex-primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă. 

Constantin Codreanu, candidat în turul I la alegerile locale noi din Chișinău, la fel susține că protestele sunt singura soluție în contextul invalidării alegerilor locale noi din Capitală.

„Justiția „independentă” din R. Moldova lovește din nou. După bătaia de joc în dosarul cetățeniei în care este vizat președintele Traian Băsescu, Judecătoria Chișinău a decis, acum câteva minute, să nu confirme legalitatea alegerilor locale anticipate din Chișinău. Regimul Plahotniuc-Dodon este o tumoare cancerigenă pe trupul democrației din cel de-al doilea stat românesc. Soluția e una singură: proteste. Trebuie să ieșim în stradă pentru a ne apăra drepturile fundamentale ca cel de a alege și de a fi ales”,a scris Codreanu. 

Un alt candidat în turul I la alegerile locale, Valeriu Munteanu, a subliniat că invalidarea alegerilor de la Chișinău este un moment fără precedent în istoria Republicii Moldova:„După ce anul trecut Plahotniuc și Dodon au manipulat legea electorală, acum fac praf alegerile de la Chișinău, călcând în picioare voința reală a locuitorilor capitalei. Nu cred că putem admite așa ceva. Trebuie să ne aparăm șansa de a trăi într-un stat democratic”.

Vicepreședintele Parlamentului Valeriu Ghilețchi a subliniat că Andrei Năstase a fost ales în funcția de Primar al capitalei de majoritatea chișinăuienilor care au participat în acest scrutin, iar decizia de a nu valida acest mandat poate fi considerată o acțiune împotriva voinței cetățenilor.

„Într-un stat liber și democratic, nimeni și nimic nu poate fi mai presus decât această voință. Din aceste considerente decizia de invalidare a alegerilor ridică mari semne de întrebare. Pe de altă parte, dincolo de orice antipatii sau simpatii politice față de candidați, un scrutin electoral trebuie să se desfășoare în strictă conformitate cu legea. În caz contrar, riscăm să știrbim serios din esența și legitimitatea acestui proces”,a menționat acesta într-o postare pe Facebook.

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a pledat pentru o exprimare mai metaforică. Acesta și-a exprimat speranța că această Hotărâre va fi anulată și Curtea de Apel va confirma legalitatea alegerilor noi, „provocate de Vlad Plahotniuc prin arestarea și suspendarea ilegală a Primarului ales în 2015”. 

„Oligarhia a înlocuit DEMOCRAȚIA și asta nu acum dragi prieteni, dar atunci când unii patrioți strigau, soluție este demisia lui Chirtoacă, crezănd în justiția lui Vlad Plahotniuc, nu în omul Dorin Chirtoacă și în voturile date lui pentru trei mandate. Buna dimineața, patrioți!”, a scris Ghimpu.

Poziția și-a exprimat-o și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu. 

„Prin decizia fără precedent de astăzi Plahotniuc vrea să ne arate că lui nu-i pasă de oameni! Că el decide în această țară - decide cine câștigă și cine pierde. Noi însă ne vom apăra votul, pentru că e unica armă care ne-a rămas împotriva dictaturii. Noi le spunem ferm uzurpatorilor - ne vom apăra votul cu orice preț!”,susține Maia Sandu.

Liderul Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru, a declarat că decizia de ne validare a primarului Andrei Năstase, ales în mod democratic, este un abuz absolut care aruncă Republica Moldova în afara statelor civilizate, proiectând-o în categoria statelor de tip Turkmenistan. 

„În afara statelor civilizate, proiectând-o în categoria statelor de tip Turkmenistan. Nu este posibil ca în plin secol 21, la zeci de ani de la dispariția marilor dictaturi, într-o țara europeană, cel puțin geografic, votul cetățenilor să fie călcat în picioare. Partidul Unității Naționale este alături de primarul ales, Andrei Năstase și va participa la toate acțiunile pașnice care se vor desfășura pentru apărarea votului și opțiunilor democratice ale cetățenilor”, a scris acesta pe Facebook.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, a anunțat și poziția partidului în acest sens. 

„Decizia este una sensibilă și trebuie evaluată prin prisma argumentelor juridice, pentru a înțelege ce a stat la baza ei. Acest lucru va fi posibil în momentul în care va fi făcută publică motivarea ei. Decizia nefiind una definitivă, este supusă căilor de atac la instanțele superioare. 
PDM va urmări cu atenție modul în care vor evolua mai departe lucrurile pe acest subiect și va veni cu noi comentarii”, susțin reprezentanții partidului. 

Silvia Radu, candidatul independent în turul I al alegerilor, a calificat decizia instanței drept una surprinzătoare și de neînțeles. 

„Nu am văzut motivele, dar nu cred că au fost încălcări atât de grave ca să fie luată o astfel de decizie. În acest moment, orașul are de suferit. Orice zi care trece, fără a avea un primar în funcție, înseamnă că proiectele care sunt în derulare sunt puse în pericol. Sper ca lucrurile să se clarifice cât mai repede, în instanța superioară și Chișinăul să aibă primarul care a fost ales, care să se apuce de rezolvarea problemelor orașului”,a scris aceasta.

Ilian Cașu, membrul „Partidului Nostru”, a făcut referire la judecătoarea Rodica Berdilo: „Pe fundalul drapelului de stat și în „numele legii”, această Rodica Berdilo strangulează votul democratic al chișinăuienilor. În realitate, Berdilo execută un ordin politic de la sediul PD. Proba concludentă că avem justiție controlată într-un stat capturat”.

Totodată și deputații Partidului Liberal Democrat au comentat invalidarea mandatului de primar pentru Năstase. Astfel, Vadim Pistrinciuc a scris pe Facebook că„anularea acestor alegeri, dincolo de clarificarea oficială - "adio" democrație, înseamnă mult mai mult și mult mai grav”.

Maria Ciobanu, însă, a făcut referire la liderul PD, Vlad Plahotniuc: „Nu am crezut până-n ultimul moment că Plaha va îndrăzni să-și pună în practică planul diabolic”,a scris aceasta.

Realitatea.md amintește că ieri, magistrații Judecătoriei sectorului Centru nu au validat mandatul primarului ales al capitalei Andrei Năstase. Judecătorii au decis că alegerile nu au fost legale. 

Amintim că, procesele verbale din turul doi al alegerilor au fost expediate instanței de judecată pe 11 iunie. Prima ședința de judecată urma să aibă loc pe 15 iunie, însă a fost amânată, după ce au fost depuse mai multe contestații privind presupuse încălcări în ziua alegerilor. 

Următoarea ședință de judecată, stabilită pentru data de 18 iunie, de asemenea, nu s-a finalizat cu vreo decizie, or, Consiliul de Circumscripție Electorală a cerut recuzarea judecătorul Valentin Lastavețchi.

Andrei Năstase a câștigat alegerile locale noi din capitală pe 3 iuni, în fața contracandidatului său Ion Ceban, cu un rezultat de circa 52%.

Citește și: 

Dodon, despre invalidarea mandatului lui Năstase: „A fost victimizat și izbăvit de povara conducerii Chișinăului, cu care nu s-ar fi isprăvit”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.4006%
USD USD 16.7051 0.9512%
RUB RUB 0.2276 0.1320%
RON RON 4.0919 1.3750%
UAH UAH 0.6112 1.8836%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile