Logo Realitatea.md

Mitropolia cere permisiunea de a oficia slujbe în biserici, în caz contrar va exclude „din pomenire și rugăciune” pe Chicu și membrii CNESP

19 Mai 2020, 20:03 // Actualitate

Sinodul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova a adoptat în cadrul ședinței de astăzi, 19 mai, două adresări către conducerea țării, prin care se opune unei eventuale vaccinări în masă împotriva coronavirusului, precum și a interdicțiilor menținute bisericilor.

Foto: mitropolia.md

În scrisoarea adresată premierului Ion Chicu, Mitropolia Moldovei spune că a așteptat nerăbdători ridicarea mai multor restricții, însă au rămas revoltați că acest lucru întârzie. Slujitorii Domnului subliniază că își doresc să facă slujbe din nou în lăcașurile sfinte. Aceștia mai au asigurări că au respectat regulile anti-epidemice stabilite de la începutul pandemiei de coronavirus și se plâng că ar fi fost amendați în mod abuziv.

„Cu profundă durere și tristețe am luat cunoștință de noile prevederi ale Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) cu privire la oficierea serviciilor divine și a altor manifestări tradiționale religioase, măsuri în vigoare până pe data de 30 iunie, anul curent. Am așteptat cu mare nerăbdare ridicarea mai multor restricții, iar amânarea respectivă revoltă, dezgustă și este chiar jenantă. Apreciem măsurile de siguranță care s-au luat, dar considerăm că în privința participării credincioșilor la sfintele slujbe se impune revizuirea acestei  hotărâri cu posibilitatea pentru credincioși de a se ruga în biserici, așa cum au făcut-o neîtrerupt și până acum”, se arată în adresare.

Ierarhii Bisericii Ortodoxe din Moldova consideră binevenită inițiativa ca, în cel mai scurt timp, autoritățile să invite reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Moldova ca să reformuleze hotărârea Comisiei Naționale Extraordinară în Sănătate Publică, astfel încât să li se permită preoților să oficializeze slujbe în biserici, cu asistarea credincioșilor. „În caz contrar ne asumăm dreptul canonic și moral de a vă exclude din pomenirea și rugăciunea Bisericii. Nu luptați împotriva Bisericii, căci cel care o apără este Hristos”, se mai arată în demersul făcut către autorități.

Totodată, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova solicită ca dacă în cazul în care se va începe vaccinarea populației în masă împotriva coronavirusului, iar „sub acest pretext s-ar ascunde intenția de a implanta un cip sub piele”, atunci această intervenție medicală „să fie efectuată pe principii benevole, doar cu consimțământul și informarea corectă a pacientului, cu respectarea prevederilor Convenției pentru protecţia drepturilor omului şi a demnităţii fiinţei umane în ceea ce priveşte aplicaţiile biologiei şi ale medicinei, de altfel, ratificată de către Republica Moldova”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile