Logo Realitatea.md

Mitropolitul Chișinăului și întregii Moldove împlinește 45 de ani de preoție. Cele mai picante momente din viața ÎPS Vladimir

22 Mai 2019, 12:28 // Societate

Mitropolitul Chișinăului și întregii Moldove, ÎPS Vladimir, împlinește 45 de ani de preoție. Mai exact, de Sfântul Nicolae, pe 22 mai 1974, după încheierea serviciului militar și după ce a fost ipodiacon pe lângă Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Smolensk, a fost hirotonit în treapta de diacon la aceeași catedrală din Smolensk. Doi ani mai târziu, Vladimir a fost hirotonit în treapta de preot și numit paroh-adjunct tot la Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Smolensk.

Foto: Rise.md

În 1981 a devenit cleric al Catedralei Sfântul Nicolae din Cernăuți, iar în 1983 secretar al Direcției Eparhiale Cernăuți cu ridicarea la rangul de protoiereu.

La 29 noiembrie 1987, Nicolae Cantarean (numele real al ÎPS) a fost călugărit cu numele Vladimir de către episcopul nou-numit al Cernăuților și Bucovinei Antonie (Moskalenko). În anul 1988, a fost decorat cu crucea de aur și ridicat în treapta de egumen și decorat cu bederniță. În anul 1981 a absolvit Seminarul Teologic din Moscova, iar în anul 1989 Academia Teologică din Moscova.

Anul 1989 a fost și anul în care a devenit episcop al Chișinăului și întregii Moldove. În anul 1990, a fost ridicat de către Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii Pimen (Izvekov) la rangul de arhiepiscop. Din anul 1990 este membru al Comisiei Biblice Sinodale.

În 1992, arhiepiscopul Vladimir a devenit Mitropolit, fiind numit după tradiția slavă, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove. În anul 1994, prin decizia Sinodului Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse, Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove i-a fost acordat statutul de Biserică Autonomă în cadrul Patriarhiei Moscovei și a întregii Rusii. Tomosul de autonomie a fost acordat de Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii ALEXEI al II-lea (Ridiger), la 2 decembrie 1994.

În concordanță cu Statutul Patriarhiei Ortodoxe Ruse, (capitolul VIII) organele de conducere a Bisericii Ortodoxe din Moldova sunt Soborul și Sinodul, conduse de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova. Propriul Statut al Bisericii Ortodoxe din Moldova a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 719 din 17 noiembrie 1993.

De-a lungul anilor, Mitropolitul Vladimir a fost în centrul mai multor situații picante. Acesta a intrat în atenția publicului fie datorită mașinilor luxoase cu care se plimbă, fie casei în care locuiește. De asemenea, a stârnit revolte atunci când în urmă cu câțiva ani s-a afișat la mare în Turcia, împreună cu o blondă. Ziarul de Gardă a scris despre vacanța celor doi în 2014 și a publicat mai multe poze în care ÎPS Vladimir este surprins la bustul gol sau îmbrăcat lejer pe plajă și pe un pas pe mare. Potrivit aceleiași investigații, blonda ar fi Nelli Tcaciuc, o rudă de-a mitropolitului. 

Pe numele acesteia, ar fi scrisă casa de lux aflată la 5 km de capitală, unde locuiește Mitropolitul Chișinăului și Moldovei. 

ÎPS Vladimir ar avea, de asemenea, o casă de vacanță în pădure și un apartament de lux în Chișinău, cu o suprafață de 175 de metri pătrați. 

O investigație puțin mai veche din același a ZDG a scos la iveală faptul că Nicolae Cantarean, pe numele său de mirean, deţine, în arendă, prin intermediul unei firme în care figurează în calitate de fondator, alături de un alt slujitor al Domnului, un hectar de pădure în apropierea s. Ruseştii Noi, r. Ialoveni, pe care are construită o casă de vacanţă, îngrădită şi ferită de ochii muritorilor de rând. 

Sursa citată l-a surprins pe ÎPS în zonă, la volanul maşinii de lux a Mitropoliei Moldovei, o Toyota Land Cruiser, cu numere guvernamentale. ÎPS mai figurează în calitate de fondator la încă un SRL, specializat în reparaţia automobilelor.

Conform informaţiilor oferite de Camera Înregistrării de Stat (CÎS), Nicolae Cantarean este fondatorul a două SRL-uri: SRL Lada-Ton şi SRL Lemn Construct Prim, şi administrator al unui SRL care deţine Publicaţia Perioadică „Altarul Credinţei”. 

Deși oficial biserica nu se implică în politică, Mitropolitul Vladimir a făcut-o de mai multe ori. ÎPS l-a susținut în cadrul campaniilor electorale pe socialistul Igor Dodon pe care l-a numit în fața altarului ”domnul președinte Dodon”. De asemenea, mitropolitul i-a îndemnat de mai multe ori pe enoriași să participe la vot. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.8005%
USD USD 18.4281 1.1100%
RUB RUB 0.2348 0.5998%
RON RON 4.1664 0.7569%
UAH UAH 0.6689 1.8268%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile