Logo Realitatea.md

Moș Crăciun și-a început călătoria în jurul lumii. Și TU îl poți urmări

24 Decembrie 2018, 11:14 // Life

Moş Crăciun a plecat şi poate fi urmărit online. NORAD, vestitul comandament pentru apărare aerospaţială nord-americană, a anunţat că monitorizează şi anul acesta călătoria lui Moş Crăciun în jurul lumii, în ciuda faptului că de vineri, de la miezul nopţii, activitatea administraţiei federale din SUA a fost blocată parţial, potrivit newsweek.com.

"În caz că activitatea guvernului va fi blocată, NORAD va continua tradiţia sa de 63 de ani de a-l monitoriza pe Moş Crăciun pe 24 decembrie”, potrivit unui mesaj publicat pe contul de Twitter al North American Aerospace Defense Command (NORAD).

Programul "Santa Tracker" monitorizează traseul lui Moş Crăciun în ajun, indicând opririle, dar şi momentul sosirilor în diferite locuri. Programul oferă şi detalii despre vremea de la Polul Nord, precum şi o numărătoare a cadourilor.

Programul de monitorizare a început pe 24 decembrie pe noradsanta.org. Tot pe acest site, copiii pot asculta colinde, viziona filme şi afla informaţii despre NORAD şi Moş Crăciun.

NORAD a început această "supraveghere aeriană" din întâmplare, în 1955, când o reclamă a dat, din greşeală, numărul de telefon de la Comandamentul Continental de Apărare Aerospaţială din Colorado Spring (predecesorul NORAD) pentru a-l contacta pe Moş Crăciun. Pentru a nu-i dezamăgi, un colonel le-a răspuns atunci copiilor şi apoi a devenit o tradiţie.

***

Activitatea administraţiei federale din SUA a fost blocată parţial începând de la miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, după ce membrii congresului nu au reuşit să ajungă la un compromis pe tema bugetului, ca urmare a disensiunilor referitoare la finanţarea construirii unui zid la frontiera cu Mexicul. Trump a declarat că iminenta blocare parţială a unor părţi cheie din administraţia federală ar putea dura "foarte mult timp" şi a încercat să arunce vina pentru acest lucru pe democraţi, care se opun planului său de construire a unui zid la frontiera cu Mexicul, scrie Mediafax.

Din acest motiv, peste 420.000 de angajaţi ai administraţiei federale vor lucra fără să fie plătiţi - însă ar trebui să primească nişte compensaţii -, iar alţi 380.000 vor fi în şomaj tehnic, anunţă CBS News.

Aceasta este pentru a treia oară anul acesta când activitatea administraţiei federale din SUA este blocată, notează CNN.

NORAD este finanţat de Departamentul Apărării, care nu îşi suspendă activitatea în astfel de blocaje.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3163 0.0000%
USD USD 17.9679 0.0000%
RUB RUB 0.2326 0.0000%
RON RON 4.3341 0.0000%
UAH UAH 0.6437 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile