Logo Realitatea.md

Modificarea statutului secretarilor de stat. PDM: Aruncați Moldova cu 5 ani în urmă, politizând din nou aceste funcții

25 Iunie 2019, 18:12 // Politica

Coaliția PSRM-ACUM a propus în ședința plenară de astăzi modificarea unei serii de acte legislative, care vin să schimbe statutul secretarilor de stat și al șefilor/șefilor adjuncți ai Oficiilor teritoriale. Fracțiunea PDM s-a pronunțat împotriva acestor modificări.

Președintele fracțiunii a menționat că reforma administrației publice a fost una dintre restanțele la Acordul de Asociere pe care Guvernul Filip și le-a asumat spre realizare, odată cu preluarea mandatului în 2016.

„Era clar de atunci că, dacă nu vom avea funcționari publici profesioniști care să genereze politici și proiecte pentru oameni, nu vom reuși. Reforma administrației publice ne-a adus economii de peste 110 milioane de lei. 95 milioane de lei au rămas în fondurile de salarizare ale ministerelor și am putut să majorăm salariile specialiștilor cu 81%, astfel încât să putem atrage profesioniști”, a spus Pavel Filip.

Această reformă a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, Guvernul beneficiind de asistența unui consilier de nivel înalt al UE, precum și de consultanța experților PNUD și GIZ.

Unul dintre cele mai importante elemente ale reformei este depolitizarea funcțiilor publice prin crearea institutului secretarilor de stat. Ministrul este numit în funcție pe criterii politice, iar secretarii de stat sunt aleși prin concurs, fiind profesioniști și responsabili de domenii concrete.

Actualmente, funcționari publici, inclusiv secretarii de stat pot avea calitatea de membru al partidelor politice. Acest drept aparține oricărui cetățean și nu poate exista nici un motiv de a-l îngrădi prin norme care să inducă frica pentru pierderea locului de muncă. Acest drept este echilibrat cu obligația de a fi loial autorităților publice în care activează.

Argumentarea proiectului de către coaliția majoritară, privind participarea secretarilor de stat în campania electorală, este doar un pretext pentru a scăpa de cei incomozi. Or secretarii de stat care s-au implicat în campania electorală au degrevat din funcțiile pe care le dețineau.

„Prin ceea ce faceți astăzi, stimați colegi, aruncați Moldova cu cel puțin 5 ani în urmă, politizând din nou aceste funcții. Depolitizarea înseamnă de fapt o politizare excesivă a instituțiilor statului. Încercați să mai construiți, nu doar să demolați”, a declarat Pavel Filip.

Coaliția majoritară a aprobat în prima lectură modificarea statutului secretarilor de stat și al șefilor/șefilor adjuncți ai Oficiilor teritoriale.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5315 0.6363%
USD USD 17.0715 -0.3275%
RUB RUB 0.2405 -0.4965%
RON RON 4.0321 0.6314%
UAH UAH 0.6291 -0.4589%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile