Logo Realitatea.md

Modificările propuse de Putin la Constituție: Întărirea rolului Parlamentului în numirea premierului şi limitarea mandatelor prezidenţiale

21 Ianuarie 2020, 08:51 // În lume

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a depus luni la Parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei, la mai puţin de o săptămână de la anunţul său surpriză privind o reformă a sistemului politic.

Proiectul de lege, publicat pe site-ul Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului), propune o serie de măsuri, printre care întărirea rolului Parlamentului în numirea prim-ministrului şi limitarea mandatelor prezidenţiale la două, în loc de două succesive.

O altă prevedere este înfiinţarea de către preşedinte a unui Consiliu de Stat, însărcinat cu „stabilirea principalelor orientări de politică internă şi externă ale Federaţiei Ruse”.

Menționăm că, săptămâna trecută, Vladimir Putin a provocat o surpriză generală anunţând, în discursul său anual către parlament, o revizuire a Constituţiei. A urmat demisia premierului Dmitri Medvedev şi a Guvernului.

Această reformă a relansat speculaţiile cu privire la viitorul său politic după încheierea mandatului actual, în 2024, la finalul căruia, în baza prevederilor actuale, nu are dreptul de a candida pentru încă un mandat.

Reforma prezentată luni pare să excludă orice revenire a lui Putin la Kremlin după o paranteză de exercitare a altor funcţii, aşa cum s-a întâmplat între 2008 şi 2012, când a fost prim-ministru după două mandate prezidenţiale succesive.

Chiar dacă Putin nu s-a referit niciodată în mod direct la viitorul său după 2024 şi nici nu a desemnat un succesor, observatorii vieţii politice din Rusia sunt de părere că actualul preşedinte va încerca să-şi păstreze influenţa.

Unii cred că Putin s-ar putea poziţiona ca arbitru suprem deasupra scenei politice, într-un post anume creat, cum este Consiliul de Stat, aşa cum a procedat Nursultan Nazarbaiev în Kazahstan, devenit în 2019 un fel de „părinte al naţiunii”, lăsând în locul său la preşedinţie un fidel.

„Putin vrea să fie conducătorul pe viaţă al ţării”, a acuzat luni Aleksei Navalnîi, principalul său opozant, într-un articol pe reţelele sociale. „Este o uzurpare a puterii, iată ce se întâmplă, şi trebuie combătută”, a mai scris Navalnîi.

Amendamentele propuse urmează să fie validate printr-un referendum, primul scrutin de acest fel din ultimii 25 de ani în Rusia.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2517 -0.9890%
USD USD 17.1821 -0.2641%
RUB RUB 0.2417 -1.9075%
RON RON 3.9811 -0.8147%
UAH UAH 0.6426 -0.4184%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
25 iun, 10:15 //

Cădere nervoasă a ministrului Justiției, în timpul ședinței Comisiei juridice numiri și imunități. S-a „aprins” când Sergiu Sârbu i-a adresat o întrebare (VIDEO)

27 iun, 13:00 //

Foto: Iv Ceban/Facebook Plaja de la Vadul lui Vodă, inundată. Puhoaiele înaintează și în oraș. Stația de alimentare cu apă a Capitalei se află în pericol (FOTO)

30 iun, 19:10 //

Captură Video Doi deputați socialiști l-ar fi oprit abuziv în trafic pe Ștefan Gațcan. Partidul „Pro Moldova” a prezentat probe (VIDEO)

29 iun, 08:28 //

Specialiștii americani au recunoscut trei noi simptome ale COVID-19

30 iun, 09:37 //

Lovitură sub centură pentru socialiști! Un deputat PSRM trece la Pro Moldova. PSRM-PD rămâne cu 49 de voturi

01 iul, 13:27 //

Gațcan renunță la mandatul de deputat. Anunțul a fost făcut de Corneliu Furculiță, după ce presa a scris că mai mulți socialiști l-ar fi închis într-un birou pe acesta și „l-au convins” să-și dea demisia

01 iul, 22:15 //

Cine ar fi șoferul care l-a luat pe capotă pe deputatul Cebotari? Precizările Poliției

30 iun, 12:23 //

Etichetările se țin lanț de socialistul Gațcan după ce a plecat la Pro Moldova! Socialistă: „Putea fi Hippocrates, dar l-a preferat pe Brutus”

30 iun, 10:59 //

Carp, după plecarea din PSRM a lui Gațcan poreclit „omul lui Plahotniuc”, spune că ar mai urma încă doi deputați din coaliție

01 iul, 14:23 //

foto: Pro Moldova Pro Moldova: Ștefan Gațcan a fost impus să semneze cererea de demisie. A scris plângere la PG. Locul aflării acestuia este necunoscut