Logo Realitatea.md

Modul hilar în care Igor Dodon a luat atitudine în scandalul provocat de Ion Chicu. Vorbește despre „o politică externă echilibrată” și cum „unii europarlamentari” denigrează Moldova

23 Mai 2020, 16:31 // Politica

În timp ce premierul Ion Chicu a provocat un ditamai scandal diplomatic de nivel european, președintele Igor Dodon se pare că trăiește într-o lume paralelă. Într-o postare, evident dedicată declarațiilor scandaloase ale premierului Chicu, șeful statului vorbește despre „o politică externă echilibrată, relații reciproc avantajoase și cu Estul și cu Vestul, în care pe primul plan este interesul nostru național și bunele relații cu partenerii strategici externi”. Totuși, acesta ține mai degrabă partea luiChicu, menționând că „unii europarlamentari” denigrează în md provocator Republica Moldova și instituțiile sale.

foto: Realitatea.md

Deși se referă în mod concret la scandalul provocat de Ion Chicu, Igor Dodon susține că „în ultimele zile [au] fost făcute mai multe declarații care ar putea afecta în mod nejustificat relațiile bune și parteneriatul strategic pe care Republica Moldova îl are cu diferiți parteneri externi și in special cu România și Federatia Rusă”. Pe tot parcursul textului însă nu aduce niciun exemplu de declarații făcute la adresa Rusiei, vorbind doar de declarația europarlamentarului român Siegfried Mureșan.

„Constat cu îngrijorare modul provocator în care este denigrată Republica Moldova și instituțiile sale de către unii europarlamentari, care pe parcursul ultimilor ani par a fi mai degrabă membrii ai unor partide de opoziție din Republica Moldova și au o abordare partizană în ceea ce privește interesul cetățenilor noștri, una care creează adesea tensiuni și distorsionează realitățile din țara noastră.

Cu regret în ultima perioadă asistăm tot mai des la folosirea în scop politicianist și populist a relațiilor noastre cu unii dintre partenerii externi și consider că aceste abordări trebuie să înceteze. Colaborarea noastră trebuie să fie una orientată strict spre interesele cetățenilor și să nu fie afectată de diferite declarații indiferent de care parte sunt făcute, a scris Igor Dodon într-o luare de atitudine pe pagina sa de Facebook.

Când vine însă vorba de a mulțumi pentru sprijinul oferit țării noastre, șeful statului generalizează prin sintagma „parteneri externi”, fără a vorbi la modul concret despre sprijinul oferit Republici Moldova, atât prin medicii care au activat aici pe parcursul a 15 zile, echipamentele medicale și de protecție etc., spre deosebire de Federația Rusă care a oferit Moldovei o cutie cu teste rapide privind depistarea virusului COVID-19, dar și avionul care a efectuat cursa din China, însă căruia Moldova i-a achitat combustibilul.

„Republica Moldova beneficiază de un sprijin generos din partea partenerilor externi, acest lucru s-a văzut și în timpul crizei pandemice pe care o traversăm, lucru pentru care le suntem deplin recunoscători. Asta este ceea ce cu adevărat rămâne important în relația noastră”, a conchis el.

Vedeți și: Disinfo.md: Contabilitatea bate diplomația! Zeci de ani de relații bilaterale cu România șterși de Ion Chicu prin declarații abuzive

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5084 0.4423%
USD USD 17.2289 0.1465%
RUB RUB 0.2279 0.6625%
RON RON 4.2084 0.4128%
UAH UAH 0.6057 0.0992%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile