Logo Realitatea.md

Mogherini, întrebată despre „federalizare”: UE mereu a sprijinit frontierele internațional recunoscute ale R. Moldova

03 Octombrie 2019, 16:17 // Actualitate

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, și prim-ministra Maia Sandu au fost întrebate în cadrul unei conferințe de presă dacă statutul special care ar putea fi acordat Transnistriei exclude orice formă de federalizare. Maia Sandu a reiterat că este împotriva federalizării, iar Federica Mogherini a menționat că UE mereu a sprijinit frontierele internațional recunoscute ale R. Moldova.

Întrebările jurnaliștilor au fost în contextul reuniunii în formatul „5+2” de la Bratislava, cre urmează să aibă loc în perioada 8-10 octombrie 2019. Potrivit lui Mogherini, statutul special pentru Transnistria va di discutat în cadrul acestei reuniuni.

„Uniunea Europeană întotdeauna a sprijinit frontierele internațional recunoscute ale Republicii Moldova, suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei. A fost o discutie într-adevăr, care se rezumă la ce fel de statut special putem vorbi pentru Transnistria în cadrul frontierelor recunoscute internațional, într-un format care să fie cel mai potrivit – aici a fost acordat sprijinul UE, în cadrul negocierilor „5+2”. Si fiindcă această reuniune va avea loc săptămâna viitoare cred că anume aceasta va fi discuția. Uniunea Europeană întotdeauna va sprijini acest proces de negocieri”, a declarat Federica Mogherini.

Anterior, actualul deputat democrat Pavel Filip a trimis o interpelare pe acest subiect către Maia Sandu, cerându-i poziția „în avans” față de documentele care vor fi semnate de Șova la Bratislava. În cadrul conferinței de astăzi, prim-ministra și-a reiterat poziția.

„Noi suntem împotriva federalizării, această abordare de statut special înseamnă alt lucru în opinia noastră. Respingem federalizarea și nu credem că este un proiect de soluționare a conflictului transnistrean”, a punctat Maia Sandu.

VEZI ȘI:

Prim-ministra asigură: „Nu va fi semnat niciun document, la Bratislava, care să contravină intereselor naționale”

Filip îi cere Maiei Sandu poziția „în avans” a Guvernului față de documentele care vor semnate de Șova la Bratislava (DOC)

Citeste tot despre: federalizare, Mogherini
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 0.0000%
USD USD 17.6277 0.0000%
RUB RUB 0.2486 0.0000%
RON RON 4.0060 0.0000%
UAH UAH 0.6555 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile