Logo Realitatea.md

Moldova „va scoate din buzunar” 167 mii de euro, fiind condamnată la CEDO, într-un dosar de anulare a contractului de cumpărare a unui cămin cultural

05 August 2020, 15:17 // Societate

Republica Moldova a fost din nou condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), într-un dosar privind nulitatea contractelor, prin care statul nostru va fi nevoit să ofere părții reclamante suma de 167 mii de euro, după ce CEDO a constatat încălcarea dreptului de proprietate, prin anularea/constatarea nulității absolute a unui contract de vânzare-cumpărare a unui cămin cultural devastat dintr-un sat.

Foto Simbol: DigiFM

Procurorii susțineau că bunul imobil era din domeniul public și nu putea fi înstrăinat. Pe de altă parte, CEDO a constatat că nu exista nicio probă că imobilul ținea de domeniul public. Nici judecătorii nu au explicat cum au ajuns la concluzia că bunul ținea de domeniul public.

Totuși, contractul de vânzare-cumpărare a fost aprobat de consiliul local și de autoritățile raionale, precum și a fost înregistrat în registrul cadastral. Guvernul susținea că acestea au comis o greșală. CEDO a notat că consecințele greșelilor autorităților locale trebuie suportate de acestea, nu de cumpărător.

Reclamanta a mai invocat că este de bună credință și că ea nu poate fi expropriată. Judecătorii moldoveni nu au contestat buna credință, însă au spus că acest aspect este irelevant pentru nulitatea absolută. CEDO a mai notat că, conform legii moldovenești, dobânditorul de bună credință nu poate fi extropriat (cu excepția situației când bunul iese din posesia cumpărătorului fără voia lui). Necombaterea argumentului cu privire la buna credință a dobânditorului echivalează cu ilegalitatea ingerinței în dreptul de proprietate.

Deși au constatat nulitatea contractului și au dispus repunerea părților în situația inițială, judecătorii nu au obligat vânzătorul (consiliul sătesc) să restiuie cumpărătorului investiția făcută în imobil (de peste 2 milioane de lei). Judecătorii au recomandat cumpărătorului să intenteze o acțiune separată în acest sens, deoarece el nu a solicitat compensații în prima instanță (deși cumpărătorul solicitat în prima instanță respingerea acțiunii privind nulitatea contractului). CEDO a conchis că această abordare este contrară practicii judecătorești, care obliga judecătorii, care dispun repunerea în situația inițială să restituie din oficiu investiția, chiar dacă acest lucru nu a fost solicitat de cumpărător.

Un alt aspect importan al dosarului arată că, după anularea dreptului de proprietate, cumpărătorul a intentat o acțiune cu privire la compensarea investiției. După intentarea acțiunii, procurorii au pornit două dosare penale împotriva cumpărătorului, pentru fals în acte publice și uz de fals, chiar dacă termenul de prescripție pentru atragere la răspundere penală expirase de mulți ani. Ulterior, Guvernul a încercat să argumenteze la CEDO că aceasta confirmă rea-credința cumpărătorului.

AICI găsiți hotărârea Curții Supreme de Justiție a Republicii Moldova, iar AICI cea a CEDO.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6416 0.1040%
USD USD 16.6602 0.1798%
RUB RUB 0.2185 -1.3544%
RON RON 4.0421 0.1189%
UAH UAH 0.5908 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile