Logo Realitatea.md

Moldova condamnată de rând cu Rusia la CEDO. Statul nostru va achita peste 15 mii de euro, iar Rusia aproximativ 24 de mii de euro

18 Septembrie 2019, 11:16 // Economie

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publice două hotărâri în care au recunoscut Republica Moldova și Federația Rusă vinovate de violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane, precum și dreptului la libertate și siguranță.

Foto Simbol

Aceste cazuri ridică spre dezbatere problema colaborării între organele de drept constituționale și reprezentanții organelor secesioniste din stânga Nistrului, care nu au nici un drept să examineze cauze și să aplice pedepse penale. Anterior Curtea a constatat această problemă în cauza Braga c. Moldovei și Federației Ruse.

Recent autoritățile constituționale au asistat la arestarea unui funcționar din regiunea transnistreană, care la fel a fost transmis administrației secesioniste, detalii AICI.

În cauza Negruță v. Moldova și Rusia, reclamantul a fost reținut la 14 iunie 2011 în orașul Rezina de către oamenii legii din Republica Moldova, apoi a fost transmis așa numiților reprezentanți ai organelor de miliție din regiunea transnistreană într-un caz penal pornit de către aceștia. Reclamantul a fost pus sub acuzare și condamnat de către așa numitele organe de urmărire penală din regiune. Ulterior, acesta a fost transferat în închisoarea nr. 1 din Hlinaia, unde a fost deținut în condiții inumane și degradante de detenție. Victima a fost eliberată din locurile de detenție la 27 octombrie 2014.

Curtea a ajuns la concluzia că autoritățile moldovenești, care trebuiau să controleze situația la momentul arestării reclamantului, nu au împiedicat reținerea sa de către așa numitele autorități ale „RMN”, care ulterior l-au condamnat și plasat în condiții inumane și degradante. Curtea a constatat violarea art. art. 3, 5 paragrafului 1, 13 a Convenției de către ambele state – Republica Moldova și Federația Rusă. Totodată a constatat violarea art. 1 Protocol adițional la Convenție, ca urmare a „confiscării” mijlocului de transport ce aparținea reclamantului de către așa numitele instanțe de judecată.

Curtea a dispus încasarea sumei de 15 mii de Euro în calitate de prejudicii morale, dintre care 5 600 din contul Republicii Moldova și 9 400 din contul Federației Ruse, precum și a sumelor pentru reprezentare în mărime de 1 900 de Euro, dintre care 700 de Euro din contul Republicii Moldova și 1 200 Euro din contul Federației Ruse.

În cauza Filin vs. Moldova și Rusia, reclamantul a fost reținut în apartamentul său din municipiul Chișinău, unde locuia la data de 25 martie 2009. Potrivit reclamantului, reținerea a fost efectuată de către persoane care s-au prezentat de la Inspectoratul de poliție Ciocana, dar care nu au prezentat nici un document confirmativ în acest sens. Peste jumătate de oră de la reținere, reclamantul a sunat soția și i-a comunicat că se află în arestul miliției din orașul Dubăsari, controlat de administrația secesionistă. La 21 octombrie 2009, reclamantul, a fost condamnat de către „judecătoria raionului Dubăsari” la 8 ani privațiune de libertate, acesta a fost eliberat la 17 martie 2015.

Reclamantul la fel a fost deținut în închisoare din orașul Hlinaia în condiții inumane și degradante. În cauza Filin, Curtea a apreciat că nu poate fi constatat cu certitudine faptul că reclamantul a fost arestat de către angajații poliției, însă este în afara oricărui dubiu că reclamantul a ajuns în arestul așa numitelor organe de miliție din regiune.

Curtea a menționat că nu a primit nici un răspuns univoc de la Guvernul Moldovei, cu privire la modalitatea prin care angajații miliției transnistrene au putut traversa mai multe posturi de control. Prin urmare, Curtea a constatat că Guvernul nu a depus suficient efort pentru a împiedica transferul reclamantului în locurile de detenție din regiune. CEDO a constatat violarea art. art. 3, 5 par. 1, 13 a Convenției de către ambele state – Republica Moldova și Federația Rusă.

Prin urmare, CEDO a dispus încasarea sumei de 20 de mii de Euro în calitate de prejudicii morale, dintre care 8000 din contul Republicii Moldova și 12000 din contul Federației Ruse, precum și a sumelor pentru reprezentare în mărime de 2 000 de Euro, dintre care 800 Euro din contul Republicii Moldova și 1 200 Euro din contul Federației Ruse.

Astfel, Republica Moldova trebui să achite în toatal pe cele două cauze 15 100 Euro, iar Federația Rusă 23 800 Euro.

Reclamanții au fost reprezentați de către avocaţi și juriști din cadrul Asociației Promo-LEX.

Citeste tot despre: CEDO, condamnare, Moldova, organe de anchete, Rusia
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2923 -1.0864%
USD USD 17.6937 -0.3424%
RUB RUB 0.2465 -1.6753%
RON RON 3.9835 -1.0851%
UAH UAH 0.6623 -0.2560%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile