Logo Realitatea.md

Moldova este interesată în atragerea investițiilor grecești. Cele două state ar putea să-și extindă cooperarea în domeniu energetic

12 Octombrie 2018, 12:54 // Economie

Organizarea evenimentelor comune Business to Business atât în Republica Moldova, cât şi în Grecia, va contribui considerabil la dezvoltarea relațiilor comercial-economice, inițierea unor noi parteneriate și proiecte investiționale moldo-elene. Constatarea a fost făcută de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, și preşedintele Uniunii Camerelor de Comerţ din Republica Elenă, Constantinons Michalos, în cadrul întrevederii celor doi oficiali la Atena.   

Colaj: realitatea.md
Interlocutorii au exprimat interesul pentru extinderea cooperării în domeniul energetic și alte sectoare de interes comun, menționând că după semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE au fost deschise mai multe oportunităţi pentru ambele ţări. 

Potrivit Ministrului Tudor Ulianovschi, colaborarea moldo-elenă pe dimensiunea comercial-economică este fundamentată pe atragerea asistenţei tehnice și a investiţiilor grecești  în Republica Moldova, precum și pe promovarea exportului produselor și serviciilor moldovenești în Republica Elenă. „Analizele statistice indică că începând cu anul 2015, Republica Moldova înregistrează un bilanţ comercial pozitiv în raport cu Grecia, iar valoarea totală a schimbului de mărfurilor este în creştere. Dar consider că există un potențial nevalorificat în acest domeniu, care poate fi realizat cu implicarea activă a Camerelor de Comerț și Industrie din  Moldova și Grecia”, a spus șeful diplomației moldovenești.  

Urmare a discuțiilor cu Ministrul Tudor Ulianovschi, preşedintele Uniunii Camerelor de Comerţ din Republica Elenă, Constantinons Michalos, a constatat că Republica Moldova  este pe cale bună a reformelor economice, care cu siguranță vor atrage atenția investitorilor străini, „iar eu voi asigura cunoașterea acestui lucru în Grecia”.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică în perioada ianuarie-iulie 2018 volumul schimburilor comerciale între Republica Moldova și Grecia a înregistrat o creştere de 37,3% comparativ cu perioada similară a anului 2017, importul de mărfuri efectuat a însumat  o creştere cu 10,7%, iar exportul majorându-se cu peste 63 la sută. 
Citeste tot despre: Cooperare, economie, Grecia, investiții, Moldova
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.0635%
USD USD 16.7700 0.4866%
RUB RUB 0.2176 -0.2293%
RON RON 4.0054 -0.1968%
UAH UAH 0.5935 0.2364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile