Logo Realitatea.md

Moldova se izolează de teama coronavirusului. Dodon: La prima etapă vom oferi posibilitatea doar cetățenilor moldoveni să vină acasă (VIDEO)

09 Martie 2020, 10:11 // Actualitate

Deși România a anunțat deja că suspendă toate zborurile din și spre Italia, în cazul epidemiei coronavirusului, șeful statului Igor Dodon, a declarat astăzi că, Moldova va face același lucru la prima etapă, prin limitarea tranzitării teritoriului țării noastre de către cetățenii străini. Anunțul a fost făcut în cadrul briefingului tradițional de luni, după întrevederea cu premierul și președinta Parlamentului.

„Dacă România va interzice zborurile din Italia spre România, cetățenii țării vecine ar putea să vină pe la Chișinău ca să ajungă acasă. Riscurile vor crește, motiv pentru care, la prima etapă, examinăm posibilitatea ca doar cetățenii Republicii Moldova să fie admiși. E prematur să interzicem toate zborurile”, a spus Dodon.

Potrivit acestuia, există riscul ca cetățenii români să utilizeze Republica Moldova ca țară de tranzit, pentru a putea ajunge acasă, oadată cu suspendarea zborurilor de către România din și spre Italia, iar acest lucru ar putea duce l-a creșterea numărului de îmbolnăvire a cetățenilor moldoveni cu coronavirus.

Totodată, Dodon a menționat că au examinat posibilitatea ca, din țările unde există focar de coronavirus, va fi permis să zboare spre Moldova doar cetățenilor moldoveni și atât, fără a autoriza deplasarea și altora străini. 

Totuși, situația este incertă la acest capitol, deoarece România, deja a anunțat că a suspendat zborurile spre Italia. 

Șeful statului, spune că, în ceea ce ține de închiderea școlilor și grădinițelor de teama răspândirii coronavirusului, încă nu s-a luat o decizie, însă se examinează acest lucru, în dependență de evoluția situației. 

Amintim că, până în prezent, pe teritoriul țării noastre avem confirmat un singur caz de coronavirus. Este vorba de o femeie în vârstă de 48 de ani, venită recent din Italia. Aceasta a fost izolată la Spitalul Clinic Republican, unde este monitorizată în permanență de către un medic și două surori medicale, în condiții speciale.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4695 0.3536%
USD USD 17.5346 -0.5281%
RUB RUB 0.2518 1.2872%
RON RON 4.0190 0.3245%
UAH UAH 0.6542 -0.1983%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile