Logo Realitatea.md

Moldova va beneficia de suport financiar mai mare din partea Fondului Global pentru Combaterea HIV/SIDA (DOC)

13 Iulie 2017, 16:52 // Economie

Republica Moldova va beneficia de finanțare și suport mai mare din partea Fondului Global pentru Combaterea HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei, după ce deputații au semnat astăzi, 13 iulie, un Acord în acest sens. Semnarea Acordului în cauză este orientată spre reglementarea procedurii de finanţare a proiectelor şi programelor lansate de către Fondul Global, în vederea acoperirii ameninţărilor la adresa sănătăţii publice cauzate de HIV/SIDA şi tuberculoză, în scopul reducerii şi eliminării acestora.

Foto: imagine simbol

Prin atragerea finanţărilor externe şi investiţiilor în sănătatea publică, dar în special în controlul maladiilor menţionate, Moldova va obţine beneficii mai mari pentru societate, inclusiv beneficii economice.
Granturile acordate de către Fondul Global constituie un sprijin major în creşterea capacităţii naţionale de răspuns în controlul celor două epidemii. Aceste fonduri sunt utilizate în scopul realizării programelor naţionale de prevenire şi control, dar şi a prestării serviciilor calitative pentru îngrijirea persoanelor afectate/infectate, devenite modele şi bune practici în regiunea Europei de Est şi Asiei Centrale.

Proiectul Acordului cadru, a fost înaintat Republicii Moldova de către Fondul Global pentru Combaterea HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei, ca urmare a lansării şi implementării noului model de finanţare şi drept condiţie obligatorie pentru toate statele beneficiare, în vederea accesării de către acestea a fondurilor de finanţare oferite de Fondul Global în lupta contra celor trei maladii.

Actualmente, Republica Moldova implementează patru granturi oferite de către Fondul Global - în valoare de 39 431 784 USD. Aceste fonduri sunt oferite ţării noastre prin intermediul Consiliului Naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control a infecţiei HIV/SIDA, infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control a Tuberculozei (CNC TB/SIDA). Acesta reprezintă mecanismul central de coordonare a finanţării oferite de către donator, ce reflectă priorităţile şi angajamentul Republicii Moldova în combaterea HIV/SIDA, Tuberculozei şi a infecţiilor cu transmitere sexuală.

Proiectul a fost votat în două lecturi consecutiv.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1295 -0.5112%
USD USD 17.6496 -0.3095%
RUB RUB 0.2786 0.1798%
RON RON 4.0056 -0.7385%
UAH UAH 0.7221 -0.2211%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile