Logo Realitatea.md

Moldova va recunoaște actele de studii obținute în alte state

18 Februarie 2020, 16:03 // Societate

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a aprobat „Regulamentul de recunoaștere și echivalare a actelor de studii și a calificărilor obținute în străinătate”. Documentul prevede recunoașterea și echivalarea actelor de studii și a calificărilor obținute în străinătate de către cetățenii Republicii Moldova, precum și de către cetățenii străini care solicită angajarea în câmpul muncii la noi.

Foto simbol

Începând cu sesiunea de admitere 2020, titularii actelor de studii emise de statele semnatare ale Convenției de la Lisabona, nu vor mai depune actele de studii pentru recunoaștere la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Este vorba despre peste 50 de state: Austria, Azerbaidjan, Albania, Andorra, Armenia, Belgia, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Marea Britanie, Ungaria, Germania, Georgia, Danemarca, Irlanda, Islanda, Spania, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, România, San Marino, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Finlanda, Franța, Croația, Muntenegru, Republica Cehă, Elveția, Suedia, Estonia, Australia, Belarus, Israel, Kazahstan, Kârgâzstan, Noua Zeelandă, Vatican, Tadjikistan.

Acestea urmează să fie depuse la instituțiile de învățământ superior și instituțiile de învățământ profesional tehnic, în care solicitanții vor să fie admiși la studii, sau la organele locale de specialitate din domeniul învățământului, în cazul admiterii în instituțiile de învățământ preuniversitar.

„Regulamentul facilitează procesul de incluziune socială a cetățenilor Republicii Moldova, care se întorc acasă din străinătate și solicită recunoașterea actelor de studii obținute în afara țării, pentru a continua studiile în instituțiile de învățământ, sau recunoașterea calificărilor profesionale, pentru a se angaja în câmpul muncii pe teritoriul Republicii Moldova”, scrie într-un comunicat al Ministerului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.3029%
USD USD 17.3920 -0.6058%
RUB RUB 0.2515 -1.3339%
RON RON 4.0272 -0.1908%
UAH UAH 0.6518 -0.1991%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile