Logo Realitatea.md

Moldovenii nu respectă restricțiile impuse de autorități! Au fost sancționate chiar și instituții medicale

05 August 2020, 20:00 // Societate

Restricțiile impuse de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică, în contextul pandemie, continuă să fie încălcate de foarte mulți cetățenii ai Republicii Moldova. Atât numărul sancțiunilor aplicate, cât și numărul cazurilor noi de infectare rămân constante.

foto simbol

Potrivit directorului adjunct al ANSP, Vasile Guștiuc, săptămâna trecută au fost verificate 173 de obiecte ale economiei naționale, fiind atestate abateri în 52 dintre acestea: 16 frizerii, 4 farmacii, 3 instituții medicale, 25 obiecte industriale și de producere și 4 obiecte de comerț. Prin urmare au fost aplicate amenzi în sumă de 90500 de lei.

„Aceleași încălcări admise de către agenții economici, indiferent de genul de activitate. E vorba despre admiterea aglomerării în spațiile închise, deci nu se respectă distanța între locurile de lucru la obiectele industriale, nu se asigură respectarea de către angajați a măsurilor de protecție individuală, aplicarea măștilor, mănușilor etc”, a explicat Guștiuc.

Potrivit lui, au fost înregistrate cazuri în care angajații nesupuși termometrieri la începutul zilei de muncă, ulterior deserveau alte persoane.

Secretarul de stat al MAI, Sergiu Golovaci, a menționat că problema cea mai mare este încălcarea regimului de autoizolare de către cetățenii suspecți.

Săptămâna trecută, regimul de autoizolare nu a fost respectat de către 94 de cetățeni.

Au fost documentate 110 cazuri în care cetățenii se aflau în grupuri mai mari de trei persoane, fără purtarea măștilor, fie în zone de agrement, fie în spații publice închise.

În sectorul unităților de comerț, au fost documentate 104 cazuri în care atât vizitatorii, cât și vânzătorii nu purtau măști de protecție, nu le era asigurată termometria la intrare și nu se respecta distanța socială.

Situație similară se atestă și în piețele comerciale. În acest sens au fost aplicate 59 de sancțiuni administrative.

Deși majoritatea agenților economici din domeniul HoReCa respectă instrucțiunile CNESP, după sosirea nopții, unii dintre ei nu se conformă cerințelor stabilite. În acest sens au fost documentate 10 cazuri.

De asemenea au fost verificate și stațiile PECO, în 13 cazuri fiind aplicate sancțiuni contravenționale.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6016 -0.4707%
USD USD 16.6645 0.1858%
RUB RUB 0.2197 -0.8126%
RON RON 4.0333 -0.5327%
UAH UAH 0.5911 -0.0845%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile